Головна  →  Оголошення  →  9 березня 2023

КИЇВСЬКА МІСЬКА РАДА ОГОЛОШУЄ ПОШУК КАНДИДАТІВ У ПРИСЯЖНІ ПЕЧЕРСЬКОГО ТА СВЯТОШИНСЬКОГО РАЙОННИХ СУДІВ МІСТА КИЄВА

Якщо Ви виявили бажання бути присяжним районного суду міста Києва і відповідаєте вимогам, встановленим Законом України «Про судоустрій і статус суддів», просимо подати до Київської міської ради за адресою: вул. Хрещатик, 36, такі документи:

1)  заяву про включення до списку присяжних відповідного районного суду міста Києва за формою, згідно зразка;

2)  копію паспорта громадянина України;

3)  витяг із реєстру територіальної громади або копію  іншого документа, в який у встановленому законом порядку, внесено відомості про місце проживання;

4) витяг з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» (повний).

Термін дії витягу становить 3 місяці з дати формування.

5)  довідку відповідного закладу охорони здоров'я про те, що він не перебуває на обліку та не має психічних чи інших захворювань, що перешкоджають виконанню обов’язків присяжного;

6)  інформаційну довідку або витяг з Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення за останній рік;

7)  автобіографію в довільній формі.

 Кандидат особисто засвідчує копії наданих документів у встановленому порядку.

 Кандидат несе персональну відповідальність за достовірність наданої ним інформації та поданих документів.

 Термін подання документів: до 01 травня 2023 року.

 

Довідки за телефоном: (044) 202-76-88

 

   

ІНФОРМАЦІЯ ДО ВІДОМА

 

Присяжним є особа, яка у випадках, визначених процесуальним законом, та за її згодою вирішує справи у складі суду разом із суддею або залучається до здійснення правосуддя.

 

Хто може стати присяжним?

        Відповідно до статті 65 Закону України«Про судоустрій і статус суддів»присяжним може бути обраний громадянин України, який досяг 30 років і постійно проживає на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного суду, відповідає вимогам і дав згоду бути присяжним.

 

Хто не може бути присяжним?

        Присяжними не можуть бути громадяни, які:

1. Визнані судом обмежено дієздатними або недієздатними.

2. Які мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов'язків присяжного.

3. Які мають незняту чи непогашену судимість.

4. Народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України, судді, прокурори, працівники правоохоронних органів (органів правопорядку), військовослужбовці, працівники апаратів судів, інші державні службовці, посадові особи органів місцевого самоврядування, адвокати, нотаріуси, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради правосуддя.

5. Особи, на яких протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення.

6. Громадяни, які досягли шістдесяти п'яти років.

7. Особи, які не володіють державною мовою.

 

Справи, до розгляду яких залучаються присяжні

Цивільні справи про:

  • обмеження, поновлення цивільної дієздатності особи або визнання недієздатною;
  • визнання особи безвісно відсутньою чи померлою;
  • усиновлення;
  • надання особі психіатричної допомоги;
  • примусову госпіталізацію особи до протитуберкульозного закладу;

Кримінальні справи щодо злочинів, за вчинення яких передбачено довічне позбавлення волі. Такі справи за клопотанням обвинуваченого слухаються судом присяжних у складі двох професійних суддів та трьох присяжних.

 

Гарантії прав присяжних

Присяжним за час виконання ними обов’язків у суді виплачується винагорода.

За присяжними на час виконання ними обов’язків у суді за місцем основної роботи зберігаються всі гарантії та пільги, визначені законом. Час виконання присяжним обов’язків у суді зараховується до всіх видів трудового стажу.     

Звільнення присяжного з роботи або переведення на іншу роботу без його згоди під час виконання ним обов’язків у суді не допускається.

На присяжних поширюються гарантії незалежності і недоторканності суддів, установлені законом, на час виконання ними обов’язків із здійснення правосуддя. За обґрунтованим клопотанням присяжного заходи безпеки щодо нього можуть уживатися і після закінчення виконання цих обов’язків.

 

Присяжні є суб’єктами декларування

        Відповідно до підпункту «ґ» пункту 1 статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» до суб'єктів декларування та відповідальності за корупційні правопорушення відносяться присяжні (під час виконання ними обов’язків у суді).

 

ВАЖЛИВО:

– Витяг з реєстру територіальної громади можна отримати звернувшись до Центру надання адміністративних послуг або через портал Дія за посиланням: https://diia.gov.ua/services/vityag-z-reyestru-teritorialnoyi-gromadi

– Витяг з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» можна отримати через електронний сервіс: https://vytiah.mvs.gov.ua

– Інформаційну довідку або витяг з Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення можна отримати, звернувшись до Національного агентства з питань запобігання корупції або заповнивши відповідну заяву на отримання послуги онлайн на сайті: https://corruptinfo.nazk.gov.ua/main/reference/list

 За інформацією: Постійної комісії Київради з питань дотримання законності, правопорядку та зв'язків із правоохоронними органами

 

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю