Портал в режимі тестування та наповнення
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Голосіївська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Соціальні послуги за соціальним замовленням для осіб з інвалідністю

Опубліковано 15 листопада 2023 року о 09:43

СОЦІАЛЬНІ ПОСЛУГИ ЗА СОЦІАЛЬНИМ ЗАМОВЛЕННЯМ ДЛЯ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ

Постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 70 "Деякі питання надання фінансової підтримки громадським об’єднанням осіб з інвалідністю" затверджено Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті на фінансову підтримку громадських об’єднань для надання соціальних послуг особам з інвалідністю (далі – Порядок).

Порядок визначає механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою "Соціальний захист осіб з інвалідністю" за напрямом - фінансова підтримка громадських об’єднань для надання соціальних послуг особам з інвалідністю.

Одержувачами бюджетних коштів є громадські об’єднання осіб з інвалідністю або їх місцеві (обласні) осередки (відокремлені підрозділи).

Розподіл бюджетних коштів затверджується Мінсоцполітики за результатами проведеного Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю (далі – Фонд) конкурсу відповідно до Порядку проведення конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2011 р. № 1049.

Фондом здійснено процедуру проведення конкурсу, визначено переможців – надавачів соціальних послуг, з чотирма громадськими організаціями осіб з інвалідністю з числа переможців укладено договори про виконання (реалізацію) загальнодержавних проектів, а саме:

  • з громадською організацією "Всеукраїнська організація осіб з інвалідністю зі слуху "Українське товариство глухих" УТОГ (соціалізація та інтеграція осіб з інвалідністю, які мають порушення слуху та є жестомовними, з соціальною послугою перекладу жестовою мовою, сприяння зайнятості осіб з порушеннями слуху через соціальну послугу супроводу при працевлаштуванні та на робочому місці, підвищення соціальної спроможності осіб з порушеннями слуху з соціальною послугою соціальної адаптації);
  • громадською організацією "Центр сприяння дітям з синдромом Дауна "БЕБІКО" (надання послуги денного догляду для молоді з синдромом Дауна, надання послуги соціальної адаптації для молоді з синдромом Дауна);
  • громадською організацією "Товариство батьків дітей з інвалідністю та їх друзів "ЗОРЯ НАДІЇ";
  • громадською організацією „Всеукраїнська громадська організація осіб з інвалідністю "Інститут реабілітації та соціальних технологій" (сприяння працевлаштуванню через допомогу в пошуку роботи).

Разом з тим, відповідно до частини першої статті 19 Закону України "Про соціальні послуги" (далі – Закон), підставою для розгляду питання надання соціальних послуг за рахунок бюджетних коштів є подання до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій, виконавчого органу міської ради міст обласного значення, ради об’єднаної територіальної громади.

При цьому, згідно частини шостої статті 28 Закону, у разі залучення до надання соціальних послуг надавачів соціальних послуг недержавного сектору (шляхом соціального замовлення, державно-приватного партнерства, конкурсу соціальних проектів, соціальних програм тощо) оплата соціальних послуг, що надаються за рахунок бюджетних коштів, у тому числі з установленням диференційованої плати, здійснюється шляхом компенсації надавачам вартості таких послуг.

За результатами визначення оцінювання потреб та проведення розрахунку середньомісячного сукупного доходу сім’ї (окрім випадків передбачених Законом України "Про соціальні послуги") Управлінням приймається рішення про надання/відмову в наданні соціальних послуг.

Законом України "Про соціальні послуги" передбачено надання соціальних послуг

  1. за рахунок бюджетних коштів;
  2. з установленням диференційованої плати залежно від доходу отримувача соціальних послуг;
  3. за рахунок отримувача соціальних послуг або третіх осіб.

Соціальні послуги надаються незалежно від доходу отримувача соціальних послуг:

  • особам, які постраждали від торгівлі людьми і отримують соціальну допомогу відповідно до законодавства у сфері протидії торгівлі людьми, особам, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, дітям з інвалідністю, особам з інвалідністю I групи, дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, особам з їх числа віком до 23 років, сім’ям опікунів, піклувальників, прийомним сім’ям, дитячим будинкам сімейного типу, сім’ям патронатних вихователів, дітям, визначеним пунктом 5 частини шостої статті 13 Закону України "Про соціальні послуги", - всі соціальні послуги;
  • іншим категоріям осіб - соціальні послуги з інформування, консультування, надання притулку, представництва інтересів, перекладу жестовою мовою, а також соціальні послуги, що надаються екстрено (кризово);

Законом України від 14.04.2022 №2193-ІХ "Про внесення змін до деяких законів України щодо надання соціальних послуг у разі введення надзвичайного або воєнного стану України або окремих її місцевостях" внесені зміни до Закону України "Про соціальні послуги" якими, зокрема: встановлено, що особам яким завдано шкоди пожежею, стихійним лихом, катастрофою, бойовими діями, терористичним актом, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією всі соціальні послуги надаються безоплатно.

Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій від 22.12.2022  № 309 (зі змінами) затверджено Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією. Особи, які проживали / перебували (проживають/перебувають) на території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточені (блоковані), а також особи, чиє майно пошкоджено/знищено внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України, вважаються особами, яким завдано шкоди пожежею, стихійним лихом, катастрофою, бойовими діями, терористичним актом, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією.

Для отримання соціальних послуг за рахунок бюджетних коштів особа або її законний представник подає управлінню соціального захисту населення за адресою: вул. Юлії Здановської, буд. 5, корп. 1 (телефон 257-41-10) заяву про надання соціальних послуг у письмовій або електронній формі, що складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики, разом з документами, зазначеними у пункті 28  Порядку організації надання соціальних послуг, Затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2020 р. № 587.

За інформацією Управління соціального захисту населення Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux