Профілактика гепатиту А: пам’ятка для населення
Вірусний гепатит А – це гостре інфекційне захворювання печінки, викликане вірусом. Збудником хвороби є вірус. Джерелом інфекції є хвора людина. Основним фактором передачі є насамперед питна вода, забруднені харчові продукти, предмети побуту, брудні руки, недотримання особистої гігієни.
Вірусний гепатит А вважається сезонним захворюванням, як правило, збільшення випадків захворювання спостерігається в осінньо-зимовий період. Інкубаційний період триває – 7-50 днів (в середньому 15-35 днів).
Вірус гепатиту А досить стійкий у навколишньому середовищі. При кімнатній температурі він може зберігатися до двох тижнів, а при температурі +4°С протягом кількох місяців. Вірус також досить стійкий до дії дезінфікуючих засобів, але швидко гине при кип’ятінні (через 10 хвилин).
Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни.
Щоб уникнути захворювання рекомендується:
- Ретельно мити руки після відвідування туалету, перед приготуванням та вживанням їжі.
- Вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та децентралізованого водопостачання, які контролюються відповідними службами;
- Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
- Воду з децентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням кип’ятити не менше 10 хв., дати відстоятися;
- Не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;
- Ретельно мити перед вживанням сирі овочі та фрукти кип’яченою водою;
- Розливне молоко обов’язково кип’ятити;
- Дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі.
За інформацією Управління охорони здоров'я РДА