Холера – небезпечне інфекційне захворювання
Опубліковано 27 червня 2024 року о 13:08
фото
Людина може захворіти після вживання води чи їжі, зараженої бактерією Vibrio cholerae.
Джерелом збудника інфекції є людина, що захворіла, або носій вібріонів.
Холерний вібріон може жити:
- у забрудненій воді при низьких температурах та у морській воді — 2 тижні і більше;
- у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів;
- на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин;
- у кишківнику окремих річкових та морських тварин — декілька місяців.
Щоб уникнути захворювання, дотримуйтесь простих правил:
- не купуйте продукти харчування, зокрема - рибу, у місцях стихійної торгівлі;
- не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
- дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
- використовуйте чисту воду (за можливості бутильовану);
- мийте овочі і фрукти перед вживанням;
- ретельно проварюйте чи просмажуйте їжу перед вживанням.
(за інформацією Міністерства охорони здоров'я України)