Головна  →  Новини  →  27 квітня 2015

ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ – ГЕРОЇ ЖИВУТЬ ВІЧНО

ГЕРОЇ  НЕ  ВМИРАЮТЬ  –  ГЕРОЇ  ЖИВУТЬ  ВІЧНО

25 квітня у Голосіївському районі міста Києва за адресою: вул. Трутенка 3-г урочисто відкрито меморіальну дошку Герою України, старшому лейтенанту Євгенію Зеленському.

Герої не вмирають – герої живуть вічно. Живуть в пам’яті рідних, друзів, колег-однополчан, в пам’яті наступних поколінь, вдячних героям за їх нехтування смертю заради майбутнього Життя. Командир групи 8-го окремого полку спецпризначення оперативного командування «Північ» Сухопутних військ Збройних сил України старший лейтенант Євгеній Зеленський – один з когорти безсмертних. У бою з переважаючими силами противника, прикриваючи відхід групи біля міста Щастя, наш земляк до кінця виконував військовий обов’язок українського офіцера.

Кілька слів про життя героя. Євгеній народився у німецькому місті Потсдам в родині військового. З самого дитинства хлопець мріяв стати військовим та захищати рідну Батьківщину. По закінченні школи в 2008 році поступив в Академію сухопутних військ імені Петра Сагайдачного, мешкав у Голосіївському районі. По закінченні Академії сухопутних військ лейтенант Євгеній Зеленський в 2012 році був відправлений для проходження подальшої служби на посаду командира групи до 8-го окремого полку спеціального призначення, що на Хмельниччині. Коли безпека і цілісність нашої держави опинилися під загрозою, Євген, як справжній воїн, не відмовився від відрядження до району проведення антитерористичної операції.

Минулої весни старший лейтенант Зеленський брав активну участь у визвольних боях на сході України. Зі своїми підлеглими він завжди перебував у найгарячіших точках. Командування довіряло йому виконання найвідповідальніших завдань, а його бійці завжди були впевнені у своєму командирові – найкращому розвіднику своєї частини. Ще б пак – його батько, полковник спецназу Олександр Олександрович Зеленський все життя віддав військовій розвідці і разом з дружиною Оленою Валеріївною виростив справжнього Захисника своєї країни.

17 червня 2014 року в місті Щастя Луганської області у ході антитерористичної операції на сході України групі Євгенія Зеленського у складі п’яти бійців було поставлено завдання визволити з полону іншу групу з батальйону «Айдар». Своє завдання розвідники виконали. Потрапивши в засідку, під сильним вогнем терористів старший лейтенант Зеленський до останнього прикривав бійців, надав їм можливість перегрупуватися.

Під час відходу в БТР-80, на броні якого своїх хлопців вогнем з автомату прикривав Євгеній, влучила граната з реактивного протитанкового гранатомету. Його бойові товариши до сих пір вважають, що їх командир не дав підбити бронетранспортер, прийнявши на себе постріл з РПГ. Помер Євгеній, не приходячи в свідомість, 24 червня 2014 року від ран, не сумісним з життя, в реанімаційному відділенні Центрального військового клінічного госпіталю. Похований у Києві на Совському кладовищі.

Указом Президента України № 673/2014 від 23 серпня 2014 року за героїзм і самопожертву, виявлені у захисті територіальної цілісності Української держави, вірність військовій присязі старшому лейтенанту Євгенію Олександровичу Зеленському посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка».

Однополчани оповідали, що Євгеній, не зважаючи на звичайні розміри, був потужний, як танк, як бойова машина піхоти. Поранення і загибель від протитанкового гранатомета – свідоцтво, що це був справжній боєць, багатир, якого куля чи осколок могли не взяти.

Очі рідних та близьких Євгена були переповнені болем та сльозами, тому не всі знайшли в собі силу під час церемонії вшанування героя сказати прощальні слова. До того ж полковнику Олександру Зеленському, професійному розвіднику, скоро знову їхати в зону бойових дій, і прохання батька до преси не показувати його обличчя було сприйнято з розумінням. Але друг Жені,  Олексій Тарасов, узяв слово і наголосив, що поняття дружби для хлопця було понад усе. Він постійно приходив на допомогу товаришів.

Слово для вшанування було надано людині, яка перша зустрічає та проводжає захисників України – військовому комісару Печерсько-Голосіївського об’єднаного районного у місті Києві військового комісаріату підполковнику Віталію Хом’яку.

– Це не просто воїн, який загинув при виконанні військового обов’язку в зоні АТО. Це, без перебільшення – Герой України. Завдяки йому залишилися живими його побратими. Ми маємо дякувати батькам загиблих воїнів за те, що виховали таких патріотів.

Перший заступник голови Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації Андрій Крилюк нагадав присутнім, що серед 17 загиблих в зоні АТО голосіївців вже три наших земляка стали Героями України. Земля, що так щедро народжує героїв, може пишатися своїми мужніми синами.

Ми в боргу перед батьками героя, перед усіма, хто захищає нас або конкретними справами допомагає захисникам Вітчизни. Про це в своїй емоційній промові, що викликала сльози у присутніх і самого промовця, палко і зворушливо сказав керівник волонтерського батальйону Центру координації та допомоги бійцям і пораненим в ході АТО Андрій Дащенко. Волонтери його батальйону не тільки збирають кошти і передають їх родинам загиблих і поранених захисників Вітчизни, але і в будь-яку мить готові долучитися до визвольних боїв на Сході і Півдні країни.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять Євгена Зеленського. А настоятель храму святих мучеників Бориса і Гліба отець Юрій освятив меморіальну дошку та побажав усім мирного неба.

Урочиста мить – у небо полетіли жовто-блакитні повітряні кульки з прапором України, знятого з меморіальної дошки. Свята вода окроплює дошку, і почесний караул стройовим маршем проходить перед присутніми і журналістами під музику Зведеного військового оркестру ВІТІ  Державного університету телекомунікацій та оркестру Київського військового ліцею імені Івана Богуна на чолі з диригентом майором Андрієм Бондарем. Сотні киян з усього двору, з балконів і вікон дивилися, як військові, батьки, друзі й волонтери вміють вшановувати найцінніше – пам'ять про життя найкращих своїх людей.

І останнє. 29 квітня у спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів № 148 імені Івана Багряного з поглибленим вивченням української мови та літератури міста Києва відбудеться урочисте відкриття другої меморіальної дошки на честь вшанування пам’яті про Героя України, випускника навчального закладу, старшого лейтенанта Є. О. Зеленського. Хто знав Євгенія або хто хоче разом з рідними, друзями, однополчанами, численними представниками київської громади вшанувати його пам'ять – приходьте. Своїх героїв народ України пам’ятатиме завжди.

 

За інформацією Центру координації

та допомоги бійцям і пораненим в ході АТО

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю