Головна  →  Новини  →  22 серпня 2019

У Києві 23 серпня відкриють виставку “Прапори та реліквії української звитяги”

 
До Дня Державного Прапора та Дня Незалежності в Національному музеї історії України 23 серпня відкриється виставка прапорів та реліквій української незалежності із колекції музею.

“Доторкнутися до історії державності України можна завдяки реліквіям на виставці. Це ІV Універсал від 22 січня 1918 року, яким було проголошено незалежність УНР, символи влади часів козацтва, печатка українського уряду в екзилі, передана останнім президентом УНР Миколою Плав’юком, та Акт проголошення незалежності 1991 року”, - ідеться у повідомленні.

 

Як зазначається, серед знамен різних періодів історії України, представлених на виставці, є кілька таких, які широкий загал відвідувачів зможе побачити вперше. Це, зокрема, справжній витвір мистецтва – прекрасно збережена донаторська хоругва XVIII ст., а також бойові прапори українських полків, що брали участь у Російсько-турецькій війні 1877–1878 рр. Вони є яскравим прикладом того, що жодної “славы русского оружия” не існує, а імперські завоювання забарвлені кров’ю українців. На відміну від цих двох знамен, прапори періоду національно-визвольних змагань 1917–1921 років є цілковитим уособленням свого часу: вони саморобні, зроблені нашвидкуруч, але просякнуті духом бойової звитяги й незламності.

Експозиція буде розміщена в апсиді 3 поверху музею.

Куратор виставки — Сергій Носачов, заступник генерального директора НМІУ з питань розвитку.

 

Джерело: Укрінформ

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю