Головна  →  Новини  →  4 лютого 2015

Державні архіви України на службі бібліотек району

Завдячуючи довготривалій співпраці бібліотеки «Деміївська» з державними архівними установами та використовуючи інноваційні форми діяльності, бібліотекою 3 лютого було організовано презентацію віртуальної виставки "Українська революція в 1917-1921 р.р. в архівних документах" за матеріалами архівних зібрань України: Центрального державного архіву вищих органів влади і управління України, Державного архіву Київської області, Центрального державного кінофотофоноархіву України ім.Г.С.Пшеничного. 

На заході були присутні старшокласники школи № 110 ім.Казимира Гапоненка.

Заступник директора Державного архіву Київської області Бойко Г.В. представила цікаву історичну інформацію про чотири періоди української революції: Українська Центральна Рада (1917 рік); Гетьманщина (1918 рік); Українська Директорія (1918-1919р.р.); Селянський повстанський рух. Поразка (1920-1921р.р.).

Особливу увагу було приділено героїчній загибелі 300 юнаків та сотні вільних козаків в бою під Крутами та  проголошенню Акту возз'єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, яке відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі у Києві. Уроки тих подій не перестають бути актуальними сьогодні...

Присутні переглянули документальні кадри, надані Центральним державним кінофотофоноархівом України ім.Г.С.Пшеничного щодо "живого ланцюга" – знаменної події, яка відбулась 21 січня 1990 року, коли близько трьох мільйонів людей, взявшись за руки, з'єднали Львів і Київ на честь проголошення Злуки УНР і ЗУНР. 

Завідуюча бібліотекою Козлова Г.А. зазначила, що пройшовши тернистий шлях до свободи, Україна виборола свою незалежність! Проте, ідея національної єдності, соборного самоутвердження залишається стрижневою і сьогодні для всіх поколінь українців та жагучим покликом заплатити за це позамежну ціну.

 

                                                                       За інформацією управління культури,

                                                        туризму та охорони культурної спадщини

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю