Головна  →  Новини  →  18 травня 2020

Україна відзначає День пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу

Україна відзначає День пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу

18 травня 1944 року на підставі рішень Державного комітету оборони СРСР кримськотатарський народ був підданий тотальній депортації зі своєї історичної батьківщини – Криму у відділені райони Узбекистану, Казахстану та Російської Федерації.

Виселення близько 200000 кримських татар проводилось військами НКВС СРСР в формі спеціальної каральної операції, з озброєним оточенням населених пунктів, насильницьким вигнанням родин кримських татар з будинків, тривалим утриманням людей на площах населених пунктів або територіях кладовищ, завантаженням і перевезенням у переповнених вагонах для худоби, конфіскацією всього рухомого і нерухомого майна.

У місцях спецпоселень кримських татар використовували на важких виснажливих роботах, включаючи шахти, лісоповали, будівництво іригаційних каналів. 

За різними оцінками лише у перші роки вигнання внаслідок голоду, масових захворювань, знущань і каторжних робіт в місцях спецпоселень померло більше 46% кримських татар.

Період насильницького утримання кримських татар у місцях вигнання і заборони їм повертатися і проживати у своїй Батьківщині, у Криму, тривав до листопада 1989 року.

Постановою Верховної Ради України від 12.11.2015 року № 792-УIII, визнано депортацію кримських татар з Криму у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу.

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю