Головна  →  Новини  →  28 січня 2020

28 січня - день державного прапора України

28 січня - день державного прапора України

28 cічня 1992 р., Верховна Рада України під головуванням Івана Плюща ухвалила Постанову «Про Державний прапор України».

У Постанові, зокрема, зазначається: «Затвердити Державним прапором України національний прапор, що являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої – синього кольору, нижньої – жовтого кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3».

Уперше за новітніх часів масово Національний прапор стали підносити на заходах Народного Руху України.

24 серпня 1991 р. Верховна Рада України ухвалила Акт проголошення незалежності України. «Виходячи із смертельної небезпеки, яка нависла була над Україною в зв’язку з державним переворотом в СРСР 19 серпня 1991 року, продовжуючи тисячолітню традицію державотворення в Україні, виходячи з права на самовизначення, передбаченого Статутом OOH та іншими міжнародно-правовими документами, здійснюючи Декларацію про Державний суверенітет України, Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки урочисто проголошує незалежність України та створення самостійної Української держави — України…», — зачитав доленосний документ Голова Верховної Ради Леонід Кравчук.

Від самого ранку на площі перед парламентом майже 100 тисяч демонстрантів скандували: “Незалежність!”, “Прапор на Раду!”.

Близько 21.00 Акт про державну незалежність був проголосований – «за» 346 депутатів.

Народні депутати України на чолі з Вячеславом Чорноволом внесли до сесійної зали Верховної Ради Національний прапор, якого освятив о.Петро Бойко (УАПЦ). Цей прапор зберігається у музеї Верховної Ради як національна реліквія.

4 вересня Національний прапор був урочисто піднятий над куполом Верховної Ради.

А 18 вересня Президія Верховної Ради України своєю Постановою «Про прапор України» надала синьо-жовтому стягові статус офіційного прапора країни: «До прийняття Конституції України дозволити в протокольних заходах використовувати синьо-жовтий прапор». Під ним відтепер почали зустрічати іноземні делегації, стали присягати військовослужбовці, він замайорів над українськими посольствами – аж до 28 січня 1992 р., відколи прапор став Державним – невід’ємним атрибутом незалежної Держави Україна.

 

 

 

 
Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю