Головна  →  Новини  →  31 травня 2023

Увага! Сезон гострої кишкової інфекції наближається!

Увага! Сезон гострої кишкової інфекції наближається!

                               Сезон ГКІ наближається.     

           Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це група інфекційних хвороб, що проявляються ураженням шлунково-кишкового тракту з порушенням водно-сольового обміну, загальною інтоксикацією.

          Хвороботворні мікроорганізми ( бактерії, віруси, вібріони, коки тощо) проникаючи в організм людини починають активно розмножуватись та уражати слизову оболонку шлунково-кишкового тракту.

          Головними симптомами кишкових інфекцій є: нудота, блювота, пронос, болі в животі, втрата апетиту, підвищення температури тіла.

До ГКІ відносяться: черевний тиф та паратифи,  сальмонельоз, шигельоз, холера, вірусні гепатити А,Е,F, кампілобактеріоз, ієрсеніози, поліомієліт, харчові токсикоінфекції тощо.

Зазначені інфекційні хвороби мають фекально-оральний механізм передачі, при якому збудники виділяються від хворої людини з фекаліями, зберігаються у завнішньому середовищі ( грунті, воді, харчових продуктах тощо) та через рот з забрудненими продуктами або водою потрапляють до травного тракту здорової людини.

До елементів  оточуючого середовища, за допомогою яких збудник передається від зараженого організму до здорового, належать: харчові продукти, вода, предмети вжитку ( посуд, рушники, іграшки тощо), руки, мухи.

У м. Києві як і в цілому по Україні постійно реєструються випадки ГКІ.Так, за 2022 рік в місті зареєстровано 1488 хворих, в т.ч. в Святошинському районі- 227 хворих, при 41738 випадках ГКІ по країні.

Загалом протягом останніх років відмічається зниження рівня захворюваності на ГКІ, що було наслідком введення  карантинних заходів, особливо в закладах освіти та громадського харчування, поширеністю дистанційної роботи /навчання, пов»язаних з  COVID-19 у 2020-2021 роках, міграцією населення за кордон, закриттям і обмеженням роботи дошкільних навчальних закладів, дистанційною формою навчання та роботи внаслідок воєнної агресії з боку Росії у 2022 року.

Проте війна РФ проти нашої країни призвела до зростання ризиків тяжких епідемічних ускладнень внаслідок руйнування комунальної, медичної служби, служби протиепідемічного захисту тощо. Негативні тенденції захворюваності на ГКІ відзначаються ступенем порушення забезпечення населення безпечною водою, харчовими продуктами, умовами проживання, доступом до гігієни та санітарії, санітарним очищенням і каналізуванням населених пунктів,загрозами занесення патогенних мікроорганізмів з інших територій при передислокації військ а також внутрішньо переміщеними особами.

Додатковим чинником епідемічних ризиків поширення ГКІ стають екологічні зміни, які пов`язані з підвищенням температури повітря та збільшенням  водокористування населенням.

За результатами епідеміологічних розслідувань у 2022 році встановлено, що передбачуваними факторами передачі, які викликали захворювання на ГКІ стали наступні харчові продукти:

-         готові кулінарні вироби- 49,8%,

-         молоко і кисломолочні продукти- 22%,

-         овочі та фрукти- 8,4 %,

-         яйця- 7,5 %,

-         ковбасні вироби- 5,3%,

-         кондитерські вироби- 4,8%,

-         сік- 2,2%.

У більшості випадків харчові продукти були придбані на ринках, в т.ч. стихійних, або зберігались без дотримання належних умов ( температура, товарне сусідство,  пакування, термін зберігання тощо).

Здатність патогенних мікроорганізмів виживати у зовнішньому середовищі тривалий час у теплий період року сприяє потраплянню їх в харчові продукти і воду, зберіганню і навіть накопиченню там.

Виходячи з вищевикладеного та з метою забезпечення зараженню збудниками ГКІ нагадуємо про заходи профілактики, а саме:

  1. 1.                 Особливу увагу слід приділяти безпеці продуктів харчування, адже  чимало з них ми вживаємо сирими. Перед вживанням  сирих овочів, фруктів і ягід слід ретельно мити їх проточною водою, а потім обдавати окропом.

            Для приготування страв та напоїв слід використовувати лише свіжі, неушкоджені та ретельно очищені продукти,  чистий посуд тощо.

            Готуючи їжу, варто пом`ятати , що  сирі продукти, зокрема птиця, м`ясо, риба, молоко тощо часто контаміновані збудниками ГКІ. Запорукою їх знищення є ретельна кулінарна обробка- температура продукту під час його приготування має становити 100 гр.С.

            Готові страви бажано вживати одразу після приготування. Зберігатися страви повинні або гарячими ( t -60 гр.С), або холодними ( t-10 гр.С) у холодильнику.

            Розігрівати заздалегідь приготовлені страви варто при температурі 100 гр.С.

            Не слід зберігати готові страви у холодильнику поряд або нижче сирих продуктів, щоб уникнути небезпеки перехресного зараження.

            Слід  завжди зберігати та вживати продукти харчування, дотримуючись умов і термінів придатності, що  вказані на упаковці.

             Не варто вживати продукти  сумнівної якості.Купуючи продукти на ринках, слід звертати увагу на умови їх зберігання. Особливо небезпечними є продукти, куплені у місцях стихійної торгівлі.

  1. Для пиття та приготування їжі слід використовувати воду тільки гарантованої якості. Якщо є сумніви щодо її характеристик, ліпше додатково прокип`ятити воду, аби попередити ризик зараження. 
  2. Для запобігання захворюванню на ГКІ слід пом`ятати про правила особистої гігієни: після прогулянок, відвідування туалету, перед приготуванням їжі, у процесі готування та перед їдою слід ретельно мити руки з милом.

           Не допускати перебування мух у приміщеннях,  де готується, зберігається або вживається їжа.

            Предмети вжитку ( рушники, спецодяг, хустки, ганчір`я тощо)повинні регулярно замінюватись і бути постійно чистими.

            Посуд та інвентар ( столовий, кухонний) необхідно використовувати та зберігати в чистому стані, захищеним від забруднення.

            У випадку виявлення перших ознак захворювання на ГКІ необхідно терміново звернутись до лікаря. При тяжкому стані хворого потрібно викликати  швидку допомогу- 103.

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю