Головна  →  Новини  →  30 вересня 2022

Всеукраїнський день бібліотек. Бібліотеки району в реаліях воєнного часу

Цього року Всеукраїнський день бібліотек відзначається в умовах російської збройної агресії проти України. Бібліотеки району згуртувались та мобілізували всі наявні ресурси задля надання волонтерської, соціальної, психологічної та інформаційної підтримки тим, хто цього потребує.

На сайті Централізованої бібліотечної системи Голосіївського району (ЦБС) було створено нові розділи, де висвітлювалась важлива інформація на допомогу інформаційному протистоянню у війні, пошуку ліків, пошуку притулку для біженців та інформування киян з важливих питань життєдіяльності міста.

Для користувачів бібліотек надавались безкоштовні сервіси, працювали п’ять Інтернет-центрів, в режимах онлайн/офлайн проводились різноманітні тематичні та дозвіллєві заходи.

З метою забезпечення національної безпеки в інформаційній сфері та обмеження ворожого контенту, з відкритого доступу бібліотек ЦБС було вилучено книжкову продукцію, видану в російських видавництвах, а натомість активно популяризуються  української книги фонду сучасної української літератури.

Пропонуємо  репортаж роботи ЦБС в реаліях воєнного часу.

Бібліотека ім.М.В. Гоголя однією з перших у березні відчинила двері книгозбірні для користувачів, на волонтерській основі для внутрішньо переміщених осіб і киян надавались безоплатні професійні консультації психолога та юриста.

У співпраці із Національною спілкою фотохудожників України та Арт-об’єднанням «Kyivphotos-Hall 2012» проводились презентації фотовиставок  українських та зарубіжних митців.

У вересні спільно з Благодійним фондом «Help Ua Photo» відбулось відкриття  благодійної фотовиставки «ІНВЕРСІЯ 22».У фотомистецькому проєкті брали участь 32 автори з усієї України, які представили світлини воєнних подій. Зібрані фотохудожниками кошти перераховані Благодійним фондом для ЗСУ.

 У бібліотеці ім.В.А. Симоненка для дітей спільно ГО «Українська гуманітарна платформа» проводились  курси «Навчай українською» україномовного розмовного клубу проєкту «Єдині», які відвідували усі бажаючі, у т.ч. ГО «Об’єднання інвалідів «Джерело натхнення».

Бібліотека стала ініціатором благодійної акції «Льоля на благодійність» по створенню перших вишитих сорочечок для новонароджених дітей під час війни, які разом з українськими книгами були передані молодим мамам - дружинам  військових та вдовам полку «Азов».

У серпні бібліотека долучилась до проєкту «Сорочка для захисника». Щосуботи коло жінок та дітей шиють сорочки для захисників, створюють обереги своїми руками, підписують листівки на фронт та у військовий госпіталь.

У бібліотеці ім. Наталі Забіли для дітей традиційно виготовляють різноманітні обереги, проводять конкурси дитячих малюнків, які потім передають для бійців територіальної оборони.

 

Бібліотека № 152 сімейного читання спільно з навчально-виховним комплексом  «Барвінок» бере активну участь в акції «Україна – це ти» на підтримку України та ЗСУ. Відеоматеріали за участю дітей зі словами підтримки, побажаннями, віршами та малюнками для українських захисників публікуються на блозі бібліотеки та в соціальних мережах  Інтернет.

Бібліотека ім.М.П. Стельмаха активно проводить патріотичні флешмоби на підтримку України, створює відеоматеріали із циклу заходів «Наші захисники, низько вклоняємось вам!» та поширює їх в соціальних мережах Інтернет.

В приміщенні бібліотеки «Деміївська» з серпня працює Київський міський гуманітарний штаб для внутрішньо переміщених осіб.

 

Працівники бібліотеки №15 для дітей об’єднуючи зусилля з різними благодійними організаціями, кондитерськими студіями, піцеріями допомагали людям літнього віку, малозабезпеченим, військовим: розносили гарячі обіди лежачим хворим, особам з інвалідністю, людям похилого віку; разом з активістами мікрорайону знаходили необхідні ліки, перев’язочний матеріал, біноклі та ін. і відправляли бійцям Територіальної оборони м.Києва.

Підвальні приміщення в бібліотеках ім. М.Т. Рильського,  ім. П.Й. Панча та в ЦРБ ім. М.О. Некрасова стали об’єктами для укриття населення під час повітряної тривоги. Працівники зазначених бібліотек облаштовували укриття, цілодобово приділяли значну увагу створенню нормальних умов для дітей та дорослих різних категорій,  змушених ховатись  в укритті, а також підтримували їх емоційний стан, проводили просвітницькі бесіди, залучали психолога для зменшення емоційного напруження.

Люди, які йдуть до сьогодні до бібліотек району, можуть тут не тільки провести час з користю, а й відпочити душею...

Бібліотеки, підіймаючи дух користувачів, стали осередками творчого спротиву російській агресії. Наразі українські книги стали знаряддям у війни із ворожою ідеологією.

Кожна добра справа працівників бібліотек наближає нас до Перемоги.

 

За інформацією: Управління культури Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю