Головна  →  Новини  →  25 лютого 2020

25 лютого виповнюється 149 років від Дня народження геніальної української поетеси Лесі Українки

Леся Українка запалювала іскру в серці кожного, і сьогодні продовжує це робити через свою творчість.

Леся Українка – обдарована дитина

Українська поетеса з самого малку була надзвичайно кмітливою. Вона навчилась читати ще в чотири роки, у шість  – майстерно вишивала, у дев’ять років – написала свій перший вірш. У 19 років Леся Українка написала перший підручник «Стародавня історія східних народів» для своїх сестер.

Також поетеса знала сім мов: українську, французьку, німецьку, англійську, польську, російську та італійську.

Як з’явився псевдонім «Українка»?

Леся дуже любила свого дядька – видатного історика Михайла Драгоманова, який підписувався як «Українець». Можливо, саме через те, що Михайло використовував цей псевдонім, Леся запозичила його собі. Дещо тверде ім’я «Лариса» вона змінила на «Лесю», бо саме так називали її рідні.

Є ще версія про те, що взяти цей псевдонім Ларисі Петрівні порадила мати, яка вважала, що в ньому закодована висока історична місія відповідальності перед нацією і перед Батьківщиною.

Кохання до Сергія Мержинського

Сергій і Леся познайомилися в Криму. Сергій був представником соціал-демократичної партії в Білорусі і відповідав за зв’язок між Києвом та Мінськом. Леся була закохана у Сергія і присвятила йому рядки віршів, однак чоловік не відповідав на її почуття. Проте Леся не відступала і була з коханим до моменту його смерті, написала поему «Одержима» на його честь.

Творчість Лесі Українки — нове слово не тільки в українській, але й у світовій літературі. Життя поетеси — це легендарний подвиг мужньої і мудрої людини, ніжної й нескореної жінки, геніального митця і борця.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю