Портал в режимі тестування та наповнення
Голосіївська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Запобігти вірусним гепатитам

Опубліковано 29 липня 2021 року о 10:03

На даний час рівень розповсюдження захворювань печінки залишається високим.  Найбільшу групу серед гепатитів складають вірусні ураження печінки.

Вірусні гепатити (ВГ) – інфекційні захворювання, які проходять із загальною інтоксикацією та переважним ураженням печінки. Мають здатність переходити в хронічну форму.

На даний час встановлено, що вірусні гепатити являють собою групу, яка об’єднує декілька самостійних нозологічних форм, кожна з яких обумовлена тільки їй притаманним вірусом. Вже відкрито 8 видів вірусів гепатитів (А, В, С, D, E, G, TT, SEN).

Для світової охорони здоров'я вірусні гепатити стають надзвичайно важливою проблемою.

Щорічно у світі реєструються десятки мільйонів випадків гострих вірусних гепатитів і це тільки частина хворих, які звернулись за медичною допомогою. Сотні тисяч хворих помирає. У значної частини осіб хвороба набуває хронічної форми з можливим подальшим розвитком цирозу та раку печінки. Віруси гепатитів спроможні стати причиною різноманітних позапечінкових патологічних проявів.

Вірусні гепатити – типово антропонозні інфекції, які мають різні механізми передачі: фекально-оральний (ВГА, ВГЕ), парентеральний (ВГВ, ВГС, ВГD, ВГG), різноманітні (парентеральний, фекально-оральний) у ТТ та SEN вірусних гепатитів.

Для більшості вірусних гепатитів властива широка розмаїтість клінічних проявів від субклінічних до легких, середніх, тяжких і, навіть, фульмінантних форм з симптомами інтоксикації та порушенням метаболізму.

Типовий перебіг вірусних гепатитів можна поділити на 4 періоди: інкубаційний, продромальний (переджовтяничний), жовтяничний та період видужання.

Переважна більшість хворих на вірусні гепатити є соціальні особи працездатного та репродуктивного віку.

Світовий досвід свідчить, що лише комплексні зусилля на паритетних засадах між урядом, вченими і фахівцями охорони здоров'я, громадськими організаціями можуть забезпечити реалізацію державної політики у сфері проблем вірусних гепатитів.

Проте усвідомлене розуміння постійної загрози зараження вірусними гепатитами повинно налаштувати кожну людину на оволодіння знаннями та практичними навичками профілактики цих інфекційних хвороб.

На це і розрахована наша інформація.

Для небайдужих до свого здоров'я людей нагадуємо основні індивідуальні заходи проти вірусних гепатитів.

 Враховуючи фекально-оральний механізм зараження, профілактикою ВГА та ВГЕ є дотримання правил особистої гігієни:

- використання якісної води (водопровідна, кип'ячена) для пиття, приготування їжі, миття посуду тощо;

- якісне миття питною водою овочів та фруктів перед споживанням, дітям- обдавати окропом;

- обов'язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, при поверненні з вулиці, після відвідування туалету.

Надзвичайно важливим засобом запобігання ВГВ і ВГС є розрив немедичних парентеральних шляхів передачі вірусів. Для цього необхідно використовувати індивідуальні предмети (ножиці, бритви, шприці, зубні щітки), які повинні бути захищені від потрапляння крові інфікованих осіб. Інструментарій для проведення татуювання та пірсингу необхідно дезінфікувати та стерилізувати.  А краще використовувати одноразовий інструментарій.

При можливому контакті з кров'ю іншої людини під час інвазійних втручань, при травмуванні тощо необхідно проводити термінові заходи профілактики зараження парентеральними гепатитами шляхом ретельного промивання ділянки шкіри, на яку потрапила кров, проточною водою з милом, з подальшою обробкою антисептиком (3% перекис водню, стериліум, 70% спирт тощо).

Потребує відповідної підготовки молодь щодо захисту від вірусних гепатитів статевим шляхом передачі.

Проте необхідно пам'ятати і про побутові шляхи передачі.

Звертаємо особливу увагу на те, що надійнішим засобом захисту людини від ВГВ є вироблення несприятливості шляхом вакцинації.

При появі перших ознак захворювання (симптоми інтоксикації: головний біль, слабкість, втома, нудота та блювання; підйом температури тіла до 38-38,5°С; погіршення аппетиту, гіркий присмак, відчуття тяжкості та болю в правому підребер'ї; через 2-3 дні – жовтяниця на склерах, потім на піднебінні, шкірі) необхідно терміново звернутись до лікаря.

Таким чином, дотримання визначених вище заходів з профілактики вірусних гепатитів з різними механізмами передачі та раннє звернення по медичну допомогу при будь-якому нездужанні допоможуть запобігти захворюванням, ускладненням, летальним випадкам, а головне зберегти здоровою печінку.

 

Голосіївський МВ

ДУ «КИЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ЦКПХ МОЗУ»             Ольга ГРОМАШЕВСЬКА


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux