КМДА Київська міська державна адміністрація


11 листопада 2016

Призначення пенсій на пільгових умовах на підприємстві, яке знаходиться в стані банкрутства

 

Умови призначення пенсії за віком на пільгових умовах визначені статтею 13 Закону України  «Про пенсійне забезпечення».

Згідно пункту «а» цієї статті право на пенсію за віком на пільгових умовах мають зокрема чоловіки, зайняті повний робочий день на роботах в шкідливих і важких умовах праці за списком №1 виробництв робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України і результатами атестації робочих місць, після досягнення 50 років і при наявності 25 років страхового стажу, з них не менше 10 років на зазначених роботах та жінки після досягнення 45 років і при наявності 20 років страхового стажу, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах.

Працівники, які мають не менше половини стажу роботи на зазначених роботах пенсії за віком на пільгових умовах призначаються із зменшенням встановленого законодавством пенсійного віку на1 рік за кожний повний рік такої роботи чоловікам і на 1 рік 4 місяці - жінкам.

Згідно пункту «б» цієї статті право на пенсію  за  віком на пільгових умовах мають право чоловіки, зайняті повний робочий день на роботах в шкідливих і важких умовах праці за списком № 2 виробництв робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України і результатами атестації робочих місць, після досягнення 55 років і при наявності 30 років страхового стажу, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах та жінки після досягнення 50 років і при наявності 25 років страхового стажу з них не менше 10 років на зазначених роботах.

Працівники, які мають не менше половини стажу роботи на зазначених роботах пенсії за віком на пільгових умовах призначаються із зменшенням встановленого законодавством пенсійного віку на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи чоловікам і за кожні 2 роки такої роботи – жінкам.

До заяви про призначення пенсії за віком на пільгових умовах додаються документи, передбачені Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України « Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005р. № 22-1, та уточнююча довідка, яка видається підприємством, установою, організацією де працювала особа, або їх правонаступниками.

Якщо підприємство знаходиться у стадії ліквідації, довідки, необхідні для призначення пенсії, в тому числі на пільгових умовах, видає ліквідатор, який в період ліквідації виконує обов’язки керівника.

У разі ліквідації підприємств, установ та організацій без визначення правонаступника для підтвердження пільгового стажу особа надає документи, перелік яких визначено пунктом 11 Порядку підтвердження періодів роботи, які зараховуються в трудовий стаж для призначення пенсій на пільгових умовах або за вислугу років, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 10.11.2006р. № 18-1(далі – Порядок 18-1).

Прийняття рішень щодо підтвердження стажу роботи або про відмову в його підтвердженні в установленому порядку є завданням Комісії з питань підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років (далі – Комісія), які створюються при головних управліннях Пенсійного фонду України в областях та місті Києві та до складу яких обов’язково включаються представники органів соціального захисту населення, органів Пенсійного фонду України, Державної інспекції України з питань праці та на засідання яких можуть запрошуватись консультанти, експерти та фахівців центральних і місцевих органів виконавчої влади підприємств, установ та організацій.   

Отже, коли  підприємство в якому працює особа,  знаходиться в стані банкрутства, для визначення права на пенсію необхідно звертатися до територіального управління Пенсійного фонду України за місцем проживання (реєстрації) разом з іншими документами, уточнюючу довідку, видану ліквідатором. 

За інформацією управління праці та соціального захисту населення Голосіївської РДА



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.