КМДА Київська міська державна адміністрація


20 серпня 2014

В Голосієво відкрили меморіальну дошку герою Небесної сотні Андрію Черненку

В Голосієво відкрили меморіальну дошку герою Небесної сотні Андрію  Черненку

20 серпня в Голосіївському районі столиці за адресою вул. Червоноармійська, 114 відбулось відкриття меморіальної дошки Герою Небесної Сотні Андрію Черненку. Її встановлено на фасаді будинку, в якому до загибелі жив Герой Революції Гідності на Майдані з родиною – дружиною та маленькою донечкою Яночкою.

На відкриття дошки зібралися рідні, друзі, колеги по роботі, сусіди Андрія Миколайовича. Відкриваючи мітинг, очільник Голосіївської райдержадміністрації Микола Даневич наголосив, що Андрій Черненко віддав саме дороге, що є у кожної людини – власне життя – за свободу та незалежність України, за її краще майбутнє.

«Мені сьогодні особливо важко знаходити необхідні слова. Адже неймовірно тяжко відкривати пам’ятні дошки молодим людям – це неприродно. Але усвідомлення того, що пам'ять про Андрія Черненка, усіх Героїв Небесної Сотні увійде в підручники з історії нової України, надає сили. – зазначив Микола Володимирович. - Ми з вами не маємо права зганьбити пам’ять Героїв, які віддали своє життя за те, щоб країна пішла іншим шляхом. Я впевнений, що Героями не народжуються, героями стають. І Андрій Черненко – один з них. А наш з вами обов’язок – завжди пам’ятати про це!».

Слово було надано друзям  Героя - Андрію Пасічнику та Дмитру Шевченку. «Я бачив, як живуть люди, і я хочу, щоб і ми так жили!», казав Андрій. Ми не маємо морального права зрадити Героїв Небесної Сотні, - зазначив Андрій Пасічник. - Маленька Яночка, донечка Андрія, коли виросте, повинна жити в такій Україні, яку хотів  бачив її тато. Вона повинна бачити, що її тато загинув недаремно». Також до слова була запрошена Ірина Олександрівна – мешканка будинку, де проживав Андрій Володимирович.

Лідери учнівського самоврядування школи № 37, яка знаходиться неподалік від будинку, де жив Андрій Черненко, висловили бажання взяти під опіку встановлену дошку. Нещодавно керівництво та шкільне самоврядування школи звернулось до керівництва району з проханням розглянути можливість присвоєння школі ім’я Черненка Андрія Миколайовича. Адміністрація району підтримала цю ініціативу та клопотатиме перед містом по її втіленню в життя.

Право відкрити меморіальну дошку було надано голові Голосіївської райдержадміністрації Миколі Даневичу та дружині Андрія Черненка – Олені.

Завершився захід хвилиною мовчання, якою вшанували пам'ять усіх Героїв Небесної Сотні, які загинули на Майдані Незалежності, відстоюючи наше право на краще життя.

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.