КМДА Київська міська державна адміністрація


11 червня 2019

Сказ – смертельне захворювання

Сказ є зоонозом номер один у світі. Відповідно до оцінки ВООЗ, він входить у п’ятірку найбільш небезпечних хвороб, спільних для людей і тварин, що завдають значні соціально-економічні збитки.

Існує 2 типи осередків сказу: природний ( дикий) і міський. Джерелом збудника інфекції в осередках дикого сказу є дикі тварини:  лисиці, вовки, скунси, песці, миші-полівки, летючі миші. В осередках міського сказу головним джерелом інфекції є собаки, коти, корови, коні, свині.

Вірус у великій кількості міститься у слині заражених тварин, з’являючись у ній  за 7-10 днів до розвитку клінічних проявів хвороби.

Сказ передається парантерально, звичайно під час  укусу або ослиненні пошкодженої шкіри  твариною, рідше при знятті шкур з трупів хворих тварин.

Після інкубаційного періоду ( у людей до 1 року ) захворювання у людини розпочинається з невралгічного болю по ходу нервів в місці укусу, нудоти, блювоти. Ураження  дихального і судинорухового центру викликає зупинку серцевої діяльності і дихання. Смерть наступає в усіх випадках сказу на 4-6 добу від початку захворювання. Лікування сказу немає.

За даними ДУ « ЦГЗ МОЗ  України» незадовільна епізоотична ситуація щодо сказу в Україні сприяє виникненню захворювань людей при  невиконанні необхідних заходів його профілактики.

За  літньо-осінній період 2018 року в країні  зареєстровано 1020 випадків сказу серед тварин,   що в 1,2 рази більше, ніж у 2017 році.

Найбільш неблагополучними зі сказу були Вінницька область, Запорізька, Чернігівська, Донецька, Кіровоградська і Сумська області.

У Київській області зареєстровано 50 випадків сказу ( 13 собак, 25 котів, 10 лисиць, 1 куниця, 1 ВРХ).

У листопаді 2018 року зареєстрований випадок захворювання на сказ жительки Городоцького  району Львівської області.  Захворювання пов’язано з покусами власним домашнім собакою.

По Голосіївському району м. Києва за 2018 р. зареєстровано 494 особи, які звернулись за медичною допомогою з приводу укусів тваринами, 58 постраждалим (11,7%) були призначені антирабічні щеплення, у зв’язку з відсутністю можливості встановлення 10-денного ветеринарного спостереження за тваринами, що нанесли укуси.

Згідно з прогнозом на весну – літо 2019 р.  вся територія країни є неблагополучною щодо сказу тварин , що дозволяє зробити епідеміологічний прогноз на весь 2019 рік, як несприятливий.

Профілактика  сказу  в  першу  чергу  спрямована  на  зниження захворюваності серед тварин і обмеження ймовірності укусу бродячими та дикими тваринами людини.  Велике значення у цій роботі має і боротьба з безпритульними тваринами.

Домашні тварини  в обов’язковому порядку підлягають плановій вакцинації від сказу.

Але найбільш важливим стає термінове звернення громадян за медичною допомогою, у зв’язку з нападами тварин та з’ясування можливості передачі цих тварин під нагляд ветеринарної служби.

Первинно рану необхідно промити 20% мильним розчином, не зупиняючи кровотечу, обробити антисептиками, накласти асептичну пов’язку, після чого слід негайно звернутись до медичного закладу.

У  Голосіївському районі  антирабічна  допомога надається  в  травматологічному пункті консультативно-діагностичного центру Голосіївського району ( пр-т.Голосіївський, 59,А,  тел. 257-32-69 ).

 

Голосіївський   МВЛД                                                              О.Л.Громашевська

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.