КМДА Київська міська державна адміністрація


22 грудня 2018

24 грудня - День працівників архівних установ України

24 грудня - День працівників архівних установ України

 Архівна спадщина суверенної України являє собою сукупність сотень тисяч фондів, що зберігаються в системі архівів по всій території країни.

24 грудня в Україні відзначається День працівників архівних установ. Це професійне свято було встановлене 30 жовтня в 1998 р. відповідно до Указу Президента України № 1200/98.

Перший державний орган управління архівною справою в Україні був створений під час Центральної Ради. Бібліотечно-архівний відділ  протягом грудня 1917 року - квітня 1918 року очолював професор О.С. Грушевський.

Головне архівне управління при Раді Міністрів УРСР працювало з 1974 по 1991 рр. З отриманням Україною незалежності змінилася назва Главархіва та його організаційно-правовий статус. З грудня 1999 року - це Державний комітет архівів України.

В архівних установах системи Держкомархіву України зосереджено понад 58 млн. одиниць зберігання різних видів документів Національного архівного фонду.

В умовах реалізації реформ і децентралізації влади в Україні роль архівістів набула особливого змісту, адже сьогодні необхідно зібрати й забезпечити зберігання для майбутніх нащадків кожний цінний документ, який свідчить про епоху перетворень, розвиток територіальних громад, трансформацію українського суспільства.

Завдяки кропітливій роботі працівників архівних установ України зберігається джерела національної пам’яті українського народу, поєднується нерозривний зв’язок минулого, сьогодення і майбутнього.

Зі святом Вас, працівники архівних установ України!

 

 

 

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.