Орендна плата – 2016

Це передбачено нововведеннями в податковому законодавстві

Державна податкова інспекція у Голосіївському районі ГУ ДФС
у м. Києві звертає увагу платників, що у зв’язку зі змінами в Податковому законодавстві України, з 01.01.2016 року змінено вимоги до оформлення договорів оренди.

Підставою для укладання договору оренди земельної ділянки із земель державної або комунальної власності відповідно до статті 16 Закону № 161 є рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування – орендодавця, прийнятого у порядку, передбаченому ЗКУ, або за результатами аукціону.

Відповідно до пункту 288.1 статті 288 Податкового Кодексу України було визначено , що підставою для нарахування орендної плати був оформлений та зареєстрований відповідно до законодавства договір оренди, то в новій редакції дана вимога  відсутня , тому підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.

Подані зміни обґрунтовуються тим, що відповідно  до статті 125 Земельного Кодексу України державній реєстрації підлягає не договір оренди, а право оренди ділянки

Згідно з пунктом 288.4 статті 288 ПКУ у договорі оренди визначаються розмір та умови внесення орендної плати. Річна сума платежу: не може бути меншою 3 відсотків та не може перевищувати 12 % нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

 Зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умова договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку (стаття 30 Закону № 161).

Об’єкт за договором оренди землі вважається переданим орендодавцем орендовані з моменту державної права оренди, якщо інше не встановлено законом (стаття 16 Закону № 161).

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю