Подання податкової декларації є добровільним рішенням кожного сумлінного громадянина

Про особливості «Кампанії декларування – 2016» під час брифінгу

Сьогодні, Малихіна Оксана Михайлівна під час брифінгу звернула увагу присутніх, що з 1 січня 2016 року розпочато кампанію ‪декларування доходів, отриманих в 2015 році, яка триватиме до 3 травня.

Також зазначила, що  запроваджено нову форму декларації про майновий стан і доходи та відмітила, що у  новій декларації об'єднано звітність по податку на доходи фізичних осіб та військовому збору. Зокрема, для спрощення та зменшення часу для заповнення декларації, обсяг її зменшено з 2 аркушів до 1, а кількість додатків – з 7 до 4.

 «Перш за все, хочу наголосити, що декларують  доходи не всі громадяни, а лише ті, які  отримували доходи, що не були оподатковані при виплаті або нараховувалися платнику податку двома або більше податковими агентами і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищує 146160 грн.» – акцентувала Оксана Михайлівна.

Продовжуючи свій виступ Оксана Михайлівна детально розповіла, які доходи підлягають відображенню в декларації про майновий стан та доходи. Серед основних назвала: вартість успадкованого чи отриманого у дарунок майна отриманого від члена(нів) сім’ї не першого ступеня споріднення; кошти від надання майна в лізинг, оренду (суборенду) чи житловий найм; кошти одержані за межами України (іноземні доходи); доходи від операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомого та/або рухомого майна та отримані у вигляді інвестиційного прибутку; суми нецільової благодійної допомоги, що перевищує 1710 грн.; доходи у вигляді виграшів, призів; доходи від продажу об'єктів майнових і немайнових прав, авторська винагорода; доходи отримані  у вигляді вартості подарунків, доходи отримані платником податку як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 Податкового кодексу України), у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства до закінчення строку позовної давності. 

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю