Портал в режимі тестування та наповнення
Голосіївська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Хвороба Лайма – що це таке ?

Опубліковано 20 серпня 2021 року о 13:17

Хвороба Лайма- це мікробна інфекція ,трансмісивного природно- осередкового характеру. Хвороба вражає нервову систему ,шкіру,серце і опорно-руховий апарат. Захворювання схильне до хронізаціного і повільного перебігу. Воно може текти все життя,призводити до інвалідності,але вкрай  рідко викликає смертельний результат.

Хворобу Лайма спричиняють борелії ,яких переносять виключно кліщі. Зараження  відбувається , коли комаха під час укусу впорскує слину в ранку.

Активність нападів кліщів припадає на квітень-травень та  серпень-вересень.

Початкові симптоми захворювання проявляються через 1-53 дні після моменту укусу,стільки триває інкубаційний період.

Перебіг захворювання часто має три стадії. Кожна з них проявляється дуже різними симптомами.Стадії можуть перебігати з різним ступенем тяжкості .Іноді інтервали між ними бувають довгими і безсимптомними .

Перша стадія –локальної інфекції в місці укусу. Проявляються  шкірні ураження  почервонінням та мігруючою  еритемою (3-30 днів).

Друга стадія –дисемінації гематогенним та лімфогенним шляхом до лімфатичних вузлів, паренхіматозних  органів,суглобів ,нервової системи з формуванням  метастатичних  осередків запалення (1-3 місяці).

Третя  стадія- персистуючої інфекціїі  і аутоімунних порушень (1,5-2 роки).

Клінічна діагностика хвороби проста ,якщо є кільцеподібна еритема і доведений факт  укусу кліща.

У інших випадках діагностично значущими стають серологічні методи встановлення діагнозу(імунний блот,ІФА),  починаючи з 3-6 тижня.

Несвоєчасне звернення до медиків може призвести до серйозних хронічних  захворювань.                                            Хвороба Лайма лікується антибіотиками. Курс триває від 2 тижнів до 1 місяця і  це за умови, що у Вас  рання стадія .Тоді людина повністю виліковується.

Профілактика хвороби Лайма починається з запобігання укусів кліщами:

-регулярний покос трави,видалення хмизу,розчищення  доріжок у дворі свого дому або дачі;

-носіння захисного одягу під час прогулянок до лісу,на  природу:світлий з довгими рукавами,довгі штани,які  щільно облягають тіло. На світлому легше виявити кліща,а одяг,що облягає,захистить від проникнення комахи на шкіру;

-після повернення до дому необхідно провести само- та взаємоогляд для своєчасного видалення  кліща,що присмоктався;

-на природі для відпочинку краще очистити місце від сухої трави,гілок ,хмизу;

-використання для захисту від цих небезпечних комах аерозолів та кремів,які відлякують кліщів.

Інфікованих кліщів досить багато всюди,не тільки в лісах,але навіть у дворах  багатоповерхівок, де є квітники та чагарники. Вони живуть в траві,кущах, чагарниках,піднімаючись на висоту до 1 метра.

При  укусах , якщо виявити кліща протягом однієї доби,то ймовірність інфікування  невисока , але у разі перебування  його на  тілі 2-3 доби,то  зараження може становити 100%.

Найкраще видаляти кліща в травмпункті закладу охорони здоров»я,оскільки в  домашніх умовах дуже складно акуратно видалити кліща разом з хоботком . Але якщо людина перебуває далеко від медичного закладу,то доводиться видаляти самостійно. Для  цього потрібно розгойдувати кліща з боку в бік,потім взяти пінцет або зробити петлю з нитки,натягнути її на тіло кліща і повільно витягнути комаху разом з хоботком. Якщо хоботок залишився в ранці , його потрібно видалити стерильною голкою.

Головне не затягувати зі зверненням до лікаря при виявленні кліща або появі перших ознак захворювання(мігруюча еритема).

Важливо пам»ятати , що  імунітет після хвороби Лайма допускає повторне  зараження і хворіти ним можна кілька   разів у житті.

Візьміть  до уваги викладену інформацію аби не стати жертвою кліща та хвороби Лайма.

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux