Портал в режимі тестування та наповнення
Голосіївська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Сезон гострих кишкових інфекцій

Опубліковано 16 серпня 2021 року о 15:54

Гострі кишкові інфекції ( ГКІ) як і більшість інфекційних хвороб мають сезонний підйом захворюваності- літньо-осінній. Теперешній час і є  найбільш загрозливим для росту захворюваності на ГКІ та появи значних спалахів цих хвороб.

Головним місцем локалізації збудників ГКІ є травна система організму хазяїна. У зв»язку  з тим, що паразит локалізується найчастіше в кишківнику, ці захворювання називають кишковими інфекціями.

Передача  збудників ГКІ здійснюється фекально-оральним механізмом, в якому задіяні харчові продукти, вода, мухи, руки, предмети побуту ( посуд, іграшки, рушники тощо).

Шляхами передачі збудників ГКІ є харчовий, водний, контактно-побутовий.

Рівень захворюваності різними нозологічними формами ГКІ залежить від кількості збудника, шляху передачі та зовнішніх чинників ( температура, вологість тощо).

До групи ГКІ відносяться черевний тиф та паратифи А і В,  інші сальмонельози, шигельоз, вірусний гепатит А, холера, різні вірусні захворювання ( ротавірусні, ентеровірусні тощо) та інші.

Основними симптомами ГКІ є: нудота, блювота, пронос, біль в животі, відсутність апетиту, підвищення температури, загальна слабкість.

Треба пом»ятати, що хвороба проявляється не відразу. Від моменту потрапляння збудника в організм людини до появи перших ознак захворювання проходить від 1 дня до 7 днів ( інкубаційний період).

Усі збудники ГКІ є специфічними паразитами людини і тварин. Проте вони мають здатність виживання  та розмноження в зовнішньому середовищі ( вода, грунт, харчові продукти, предмети  вжитку тощо). Вони зберігають життєдіяльність на різних предметах від 1 - 5 днів до декількох місяців, особливо в теплий період року. Сприяють розповсюдженню збудників мухи.

Як  свідчить епідеміологічний аналіз за 6 місяців 2021 року в м.Києві відмічалось зниження захворюваності на ГКІ порівняно з аналогічним періодом попереднього року на 11,8% та на 28,6% проти показника по Україні. Цьому сприяли обмежувальні заходи по COVID-19.

Серед хворих 81,4% складали діти. Найвища захворюваність була серед дітей до 4 років.

У 2021 році спалахи кишкових інфекцій в м. Києві не реєструвались.

Факторами передачі збудників ГКІ слугували: готові кулінарні вироби- 40,0%, овочі і фрукти- 20,2%, молокопродукти- 17,0%, яйця-12,2 %, ковбасні вироби-4,6%, кондитерські вироби-2,7%, соки та інші продукти-1,3%.

У більшості випадків, продукти були придбані в місцях несанкціонованої торгівлі або зберігались з порушеннями.

Ураховуючи фекально-оральний механізм передачі ГКІ, в теплу пору року слід бути особливо обережним, ретельно стежити за чистотою рук, харчуватись лише свіжими стравами, приготовленими з дотриманням санітарних правил, знищувати мух. Сирі овочі та фрукти  треба добре мити проточною водою, обливати окропом. Продукти, що швидко псуються, зберігати в холодильнику, дотримуючись термінів їх придатності.

Фактором передачі кишкових інфекцій може бути вода. Велику небезпеку становить вода відкритих водойм, яка забруднюється нечистотами каналізаційних стоків, змиттям з поверхонь грунту атмосферними опадами, з водних суден. Під час купання у річках, озерах, ставках тощо необхідно запобігати ковтанню води. Не слід використовувати її для миття продуктів, посуду, рук.

Крім того, застерігаємо від придбання продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі, а також на ринках і торговельних місцях  при відсутності належних умов ( холодильне обладнання, рукомийник, окреме обладнання для обробки сирих і готових продуктів тощо).

Таким чином, необхідно робити все для того, щоб з їжею та водою в організм людини не потрапили збудники ГКІ.

У разі появи шлунково-кишкових  розладів необхідно негайно звертатись до лікаря, не вдаючись до самолікування. Хвороба може перейти в хронічну форму з розвитком дисбактеріозу, що дуже важко піддається лікуванню.

Тільки чітке дотримання усіх гігієнічних правил та вимог дає можливість уникнути зараженню на ГКІ. Боротьба з кишковими інфекціями- справа усієї громадськості, кожного з нас.

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux