Портал в режимі тестування та наповнення
Голосіївська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

24 березня - Всесвітній день боротьби проти туберкульозу

Опубліковано 22 березня 2019 року о 19:21

24 березня світ об’єднує зусилля, нагадуючи людству про тяжкий недуг – туберкульоз та заходи його подолання.

В Україні це захворювання щорічно забирає 4 тисячі осіб, кожного дня помирають 10 пацієнтів. За 2018 рік тільки на заразні форми туберкульозу захворіло 12558 осіб, що перевищило рівень попереднього року на 0,8%. На активний туберкульоз захворіло 647 дітей.

За даними ВООЗ, близько 20% випадків туберкульозу в Україні не виявляються.

Захворюваність на туберкульоз в Україні перевищує рівні захворюваності в країнах ЄС в 10 разів.

По місту Києву за 2018р. захворюваність на активні форми туберкульозу зменшилась на 2,1%, на бацилярні (заразні) – на 7,4%. Серед усіх хворих зареєстровано 21 випадок серед дітей до 18 років. Померло від туберкульозу 107 хворих (9,5%).

У Голосіївському районі за 2018р. захворюваність на активний туберкульоз зросла на 12%, на бацилярний туберкульоз зменшилась на 1 випадок.

Основною проблемою у боротьбі з туберкульозом залишається резистентний туберкульоз, тобто нечутливий до традиційних ліків, який вимагає більш тривалого та вартісного лікування і має нижчі шанси на успішний результат.

Розуміючи необхідність зміни та посилення заходів по боротьбі з туберкульозом, Україна впроваджує комплексний підхід до протидії інфекції із залученням ресурсів держави і недержавного сектору, об’єднуючи виконавчі та законодавчі гілки влади, міжнародні, громадські, пацієнтські організації.

Готується національна програма боротьби з туберкульозом в Україні.

З приводу запобігання захворюванню на туберкульоз населенню необхідно знати, що заразитися туберкульозом людина може від хворих людей і тварин. Проте основним джерелом збудників (мікобактерій) є люди, хворі на заразні форми туберкульозу з локалізацією процесу в легенях.

Особливістю хворого на туберкульоз легень є можливість виділення мікобактерій впродовж тривалого часу (роками).

 Важливе епідеміологічне значення має вживання в їжу сирого молока, масла, вершків, сиру від хворих на туберкульоз корів.

Основний механізм передачі – повітряно-краплинний, коли зараження відбувається при вдиханні повітря, забрудненого краплинками або частинками висохлого слизу, мокротиння хворих після їх кашлю, чхання, розмови.

У зовнішньому середовищі збудники у сухому мокротинні зберігаються місяцями. При утворенні пилу мікроби разом з ним потрапляють до організму людини.

Особливість туберкульозу – це майже безсимптомний початок захворювання ( наявність кашлю не обов’язкова), незначне, непомітне для хворого підвищення температури тіла, слабкість, втрата апетиту і маси тіла, яку зазвичай пов’язують з авітамінозом, втомою і т.д., внаслідок чого хворі своєчасно не звертаються по медичну допомогу.

Одна людина, хвора на заразну форму туберкульозу, за один рік може заразити до 10 оточуючих її людей. Тому хворі на цю форму туберкульозу підлягають обов’язковій госпіталізації в туб стаціонари за Законами України «Про санітарне і епідеміологічне благополуччя населення» (ст. 26,30) та «Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз» (ст. 12).

Хворий на туберкульоз повинен дотримуватися призначеного лікарем лікування, дотримуватись схеми лікування, а також правил гігієни: кашляти, прикриваючи рот носовичком, який потрібно часто дезінфікувати, мати при собі плювальницю з дезінфікуючим розчином для своєчасного діагностування туберкульозу населення, з 15-річного віку, повинно згідно з наказом МОЗ України, узгодженого з міністерством юстиції № 254 від 17.05.2008 року обстежуватись флюорографічним методом, яке є безкоштовним, не рідше 1 разу на 2 роки, а обов’язкові контингенти, які обслуговують населення, та особи, що належать до групи ризику по туберкульозу – щорічно.

Дітям, з 4 до 15 років, проводять туберкулінодіагностику і по динаміці реакції на пробу Манту лікарем-фтизіатром вирішується питання необхідності додаткових обстежень. Діагноз туберкульозу встановлює лише лікар-фтизіатр.

Важливо своєчасно прищепити дітей проти туберкульозу, коли вони ще не інфіковані мікобактеріями. За календарем щеплень, що затверджений наказом МОЗ України № 595 від 16.09.2011 року вакцинація проти туберкульозу проводиться дітям в пологовому будинку на 3-й – 5-й день після народження, ревакцинація – у 7 років.

Які найпоширеніші симптоми пов’язані з цим захворюванням?

  1. Кашель, що триває більше ніж 2-3 тижні;
  2. Підвищення температури тіла протягом семи днів і більше;
  3. Задишка;
  4. Біль у грудній клітині;
  5. Втрата апетиту; постійна втомленість;
  6. Безпричинна втрата ваги;
  7. Підвищене потовиділення, особливо вночі;
  8. Домішки крові у мокроті при кашлі (кровохаркання).

Що робити, якщо Ви або Ваші рідні помітили подібні симптоми?

Необхідно якомога швидше звернутися до лікаря!

Не намагайтеся займатися самолікуванням, воно не буде ефективним!

Не втрачайте дорогоцінний час!

Ознайомившись з цим матеріалом, будьте свідомими.

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких вам людей. Кидайте згубні звички і дотримуйтесь здорового способу життя!

 

Джерело: Голосіївський МВЛД «МЛЦ МОЗУ» - Т.О.Фогель


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux