Портал в режимі тестування та наповнення
Голосіївська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Кір не здається

Опубліковано 15 лютого 2019 року о 11:10

Кір – гостре тяжке інфекційне захворювання із загальною інтоксикацією, катаральним ураженням верхніх дихальних шляхів та поетапною появою макуло-папульозного висипу.

На першому місці серед ускладнень стоїть пневмонія, яка обумовлює летальність при кору.

Перенесений кір створює анергічний стан, що сприяє загостренню хронічних захворювань (діабет, туберкульоз тощо).

Кір відомий людству з глибокої давнини. Хвороба була розповсюджена на усіх континентах, у всіх кліматичних зонах.

Сприйнятливість до кору майже абсолютна.

Для хвороби характерна 2-4 –річна періодичність, тобто роки підйому («коровий рік») та спаду, що пов’язано з накопиченням сприйнятливого континенту. В умовах масової вакцинації населення періодичність подовжується до 8-12 років.

У зв’язку із зменшенням об’єму охоплених щепленням осіб в Україні після останнього підйому захворюваності у 2012 році, наступне зростання розпочалось у 2018р. За рік по країні захворюваність на кір зросла в 11,4 рази, а в місті Києві захворюваність зросла у 35 разів (3045 випадків проти 87 випадків у 2017р.).

По Голосіївському району за 2018рік захворюваність на кір зросла в 58,5 раза (351 випадок проти 6 у попередньому році). На 10.02.2019р. вже зареєстровано 266 випадків кору проти 15 – у 2018р. Ріст у 17, 7 раза.

Ріст захворюваності на кір буде продовжуватись поки усі нещеплені особи, в першу чергу діти, не перехворіють на цю інфекцію.

Ураховуючи, що в Україні епідемічна ситуація з кору залишається неблагополучною, продовжують реєструватись спалахи в закладах освіти, охорони здоров’я та у побуті (929 спалахів у 2018р), спираючись на закони епідеміології, з метою стабілізації захворюваності необхідно:

-    дотримуватись єдиного профілактичного заходу – проведення поголовної планової активної імунізації усіх дітей;

-    проводити вакцинацію контактних осіб у віці від 12 місяців до 30 років, які не хворіли на кір та не щеплені раніше проти кору, впродовж 72 годин з моменту виявлення першого хворого.

Першочергово щепленню підлягають особи з груп професійного ризику (медичні працівники, працівники закладів освіти, транспорту, торгівлі, особи з хронічними соматичними хворобами), які перебували в контакті або в осередку з хворими на кір.

Щеплення проводиться з розрахунку аби особа мала дві дози вакцини за життя. Мінімальний інтервал між двома щепленнями для профілактики кору має складати щонайменше 1 місяць.

Викорінення кору є одним з пріоритетних напрямків в охороні здоров'я країни. При цьому зростає значення своєчасного виявлення хворих та їх ізоляції, лабораторного обстеження з метою верифікації діагнозу кору, виявлення усіх спілкуючи  з хворим осіб, що не хворіли на кір і не вакциновані проти неї, проведення заходів по їх імунологічному захисту.

Імунізація створює надійний тривалий імунітет у 95-97% щеплених, а також запобігає розвитку тяжких форм та ускладнень.

З метою запобігання розповсюдження захворювання в осередках кору систематично проводять вологе прибирання та провітрювання приміщень, за спілкуючими встановлюється медичний нагляд із щоденним оглядом шкіри і слизових оболонок щік, вимірюванням температури тіла. У разі нездужання необхідно терміново звернутись до лікаря.

Ефективне і якісне виконання профілактичних та протиепідемічних заходів дозволить забезпечити рішення важливої задачі – елімінації кору в Україні.

Широке використання протикорових вакцин дозволило ВООЗ визначити глобальні задачі:

-   зменшення летальності від кору;

-    зниження рівня захворюваності до елімінізації на окремих територіях та повної ерадикації в світі.

 

Лікар-епідеміолог

Голосіївського МВЛД  О.Л.Громашевська


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux