КМДА Київська міська державна адміністрація


27 листопада 2018

Названо перелік пільг доступних українцям у 2019 році

Названо перелік пільг доступних українцям у 2019 році

Верховна Рада прийняла державний бюджет України на 2019 рік. Згідно з документом з 1 січня зростуть мінімальна зарплата і прожитковий мінімум, а з 1 березня 11,5 млн пенсіонерів отримають масштабний перерахунок пенсій. Крім того, у законі зберігаються всі вже існуючі пільги, передає hvylya.

У 2019 прожитковий мінімум буде підвищуватися двічі: з 1 липня до 1936 грн, а з 1 грудня - до 2027 грн. Нагадаємо, за станом на 1 січня прожитковий мінімум становив 1700 грн, зараз - одна тисяча сімсот сімдесят сім грн, а з 1 грудня 2018 року має ще раз піднятися - до 1853 грн.

Законом встановлено в 2019 році мінімальна заробітна плата:
в місячному розмірі: з 1 січня - 4173 гривні;
в погодинному розмірі: з 1 січня - 25,13 гривні.

Також передбачили індексацію зарплат бюджетникам на рівні 9,4% в порівнянні з 2018 роком. Мінімальна заробітна плата для військовослужбовців становитиме 10 000 гривень.

Левову частку бюджету України традиційно витрачають на соціалку. У наступному році Кабмін пропонує виділити на потреби Міністерства соціальної політики 177,6 млрд грн, а на покриття дефіциту Пенсійного фонду - 166,5 млрд грн. Але цих витрат депутатам здалося недостатньо. Вони зареєстрували правки, прийняття яких, за словами в. о. міністра фінансів Оксани Маркаровой, призвело б до збільшення видаткової частини в 2 рази! Тобто на все «хотілки» знадобиться відразу два бюджети.

В Україні різними пільгами вже користується 44% населення. В опалювальний сезон, коли зростає кількість субсідіантов, ця цифра може бути навіть вище. Безкоштовний проїзд, зубне протезування, надання житла і земельних ділянок, додаткова відпустка, лікування в санаторіях, компенсація витрат на бензин, безкоштовний капітальний ремонт квартири. Це тільки частина пільг, на які претендують окремі категорії українців. Багато хто навіть не знають про те, що, наприклад, мають право на безкоштовний земельну ділянку.

Багатодітні сім'ї (від трьох і більше дітей). Таких в Україні близько 300 тис. Закон «Про захист дитинства» гарантує їм дешеву комуналку - зі знижкою в 50%. Правда, їм доводиться вибирати - пільга чи субсидія (докладніше про те, що і кому вигідніше, читайте тут). Але якщо субсидія покладена тільки за умови, що витрати на комуналку перевищують 15% сукупного доходу сім'ї, то пільга надається без прив'язки до матеріального становища сім'ї. Діти мають право на безкоштовні ліки, щорічне медичне обстеження, першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах та навіть «першочергова госпіталізація». Ще одна приємна пільга дітям з таких сімей - право безкоштовно користуватися пасажирським транспортом (крім таксі).

Українці у віці від 72 років (не молодше 1945 року народження) також можуть менше платити за комуналку. Їм, як «дітям війни», належить знижка 25%. Крім того, якщо на роботі буде скорочення, їх повинні звільняти в останню чергу. Вони мають право на першочергове виділення земельних ділянок, надбавку до пенсії.

Пенсіонери з 40 роками стажу для чоловіків і 35 роками для жінок - автоматично отримують такий статус. Крім цього, ветеранами праці вважаються «ліліпути і карлики» з 25 роками стажу у жінок і 30 роками - у чоловіків, а також всі, хто вийшов на пенсію за пільговими правилам. Вони мають право на безкоштовне зубне протезування, безкоштовні поїздки в санаторії, першочергове право отримати житло та земельну ділянку, звільнені від плати за землю.

Українці від 60 років. Пенсіонер має право поміняти житло на те, що буде ближче до його родичу. А якщо він живе в комунальній квартирі, то може отримати її в приватну власність безкоштовно.

За інформацією https://vechirniykiev.com.ua



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.