Головна  →  Я маю право!  →  22 листопада 2018

Радники у домашніх конфліктах

Проблема домашнього насильства неймовірно важлива навіть у світових масштабах. До поліції звертаються лише 10—15% постраждалих від такого насильства.

На початку листопада у Фастові 51-річний чоловік через ревнощі викинув дружину з вікна четвертого поверху. За даними правоохоронців між подружжям на ґрунті ревнощів виникла сварка. Після рукоприкладства зіштовхнув дружину через вікно квартири, розташованої на четвертому поверсі житлового будинку. У результаті  завданих травм під час домашнього насильства жінка померла, а чоловікові загрожує позбавлення волі строком до 15 років.

Згідно з законом України "Про запобігання та протидію домашньому насильству" в Кримінальному кодексі є стаття, яка передбачає покарання за даний вид насильства. Згідно ККУ "домашнє насильство" – умисне систематичне фізичне, психологічне або економічне насильство щодо нинішнього чи колишнього чоловіка або дружину чи іншого родича, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров'я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілого.

За порушення закону загрожує покарання у вигляді 150-240 годин громадських робіт, арешт до 6 місяців, обмеження волі до 5 років, або позбавлення волі до 2 років.

Київ став першим містом в Україні, де Міністерство юстиції в жовтні започаткувало ініціативу «Сімейні радники». Це нова спільнаініціативаМін’юсту, системибезоплатноїправовоїдопомоги та громадськості, спрямована на забезпеченнязахисту прав громадян у сферісімейного права.

Наразіпотерпілівіддомашньогонасильства уже не залишаться сам на сам зісвоїми проблемами. На захистіїхніхінтересівстоятимутьволонтери, якізахищатимуть і надаватимутьїмнеобхіднудопомогу.

Це — комунікаториміж людьми, якіпотребуютьдопомоги, і тимиінституціями, якізабезпечуютьнаданняцієїдопомоги, якісаміранішебули в складнихжиттєвихситуаціях. 

Вони — лідерисуспільної думки у власнійгромаді, волонтериМіністерстваюстиції, щодопомагаютьгромадянам, якіпотерпаютьвіддомашньогонасильства, несплатиаліментів та іншихсімейних проблем.

Також вони на місціз’ясовуватимутьситуаціющодо кожного конкретного випадку й одразурозв’язуватимуть проблему, а не відкладатимутьпитанняподалі в шухляду. Тепербільше не буде замовчувань, а приказка типу «б’є — значить любить» відійде в минуле.

Відтеперсімейнірадникиспівпрацюватимуть з юристами системибезоплатноїправовоїдопомоги, фахівцямидержавноївиконавчоїслужбиМін’юсту, психологами, співробітникамиМіністерствасоціальноїполітики, Національноїполіції і за потреби — з представникамиіншихорганіввлади.

Першими сімейнимирадниками у столиці стали ВітаЧигрина та Наталя Демченко.

НещодавноВітаЧигрина сама опинилася в скрутній ситуації: залишившись без документів і власноїдомівки, вона виховуєп’ятьохдочок, допомагаєжінкамізважкимрозлученням і бореться за їхні права всупереч 25 рокам нещасногошлюбу, домашньомунасильству та браку коштів.

Цесаме той випадок, коли життєвітруднощі не ламають, а надають сил. ТеперВіта на волонтерських засадах як сімейнийрадникдопомагаєіншим, хто, як і колись вона, опинився у скрутнійжиттєвій ситуації й самостійно не можевибратисьізнеї.

Наталя Демченко, засновницяруху «Дитинамає право», тежпотерпалавідпомстичоловікапіслярозлучення. Несплатааліментів, насильство та шантаж — цевсітінеприйнятніречі, з якимизіткнуласяжінка. Сьогодні вона допомагаєіншимвпоратисьізсімейниминегараздами.

Як працюють сімейні радники?

Вони працюють на безоплатнійоснові у Центрах бюро правовоїдопомоги разом з представниками державної виконавчої служби, психологами та юристами БПД. 

Щоденна робота юстиціїіззахисту прав громадяннадала нам можливістьпроаналізуватиреальніпроблеми людей і чітко організувати роботу різних структур заради оперативного їх розв’язання.

Фактично сімейні радники визначатимуть проблеми громадян у соціальних мережах, надаватимуть інформацію щодо захисту їхніх прав, організовуватимуть спеціалізовану та професійну допомогу державних органів влади.

Спеціалістипройшлиналежнупідготовку. Вони навчились, як взаємодіяти і спілкуватися з постраждалимивіднасильства, організовуватизлагоджену та оперативну роботу всіх структур зарадидосягнення максимального результату.

Робота сімейнихрадників — новий проект для України. Лише 2017 року в Українівпершез’явились так званіпараюристи. Такігромадськірадникиінформуютьсвоїхсусідів про їхні права, працюють над правопросвітою, перенаправляють людей до кваліфікованихюристівабовідповіднихгромадськихорганізацій, супроводжуютьгромади у вирішеннідотичних до права питань (пільги, дороги, освіта, будівництво). Наприклад, у Сумськійобластігромадськарадницядопомогламешканцямбудинкускластизвернення до сільськогоголовищодовпорядкуванняприлеглоїтериторії: булоспиляностарі дерева, перекладенодорожнєпокриття.

Сімейнірадникипрацюватимутьтакож у вужчомуспектрі — над уладнаннямсімейнихконфліктів і допомагатимуть жертвам домашньогонасильства.

Кудизвертатись для отриманнядопомогисімейногорадника?

Правову допомогу у родинних питаннях можнаотримати у будь-якомуцентрі з надання БПД, але спеціалізованіЦентрипрацюватимуть на базі таких точок доступу:

м. Київ

Третійкиївськиймісцевий центр з наданнявторинноїправовоїдопомоги:

м. Київ, Сімферопольська, 5/1

Контактний телефон: +38 044 566-01-19

***

Четвертийкиївськиймісцевий центр з наданнявторинноїправовоїдопомоги:

м. Київ, вул. Максима Кривоноса, 2 а

Телефон: +38 (073)-593-97-60

***

м. Миколаїв

Другиймиколаївськиймісцевий центр з наданнябезоплатноївторинноїправовоїдопомоги

м. Миколаїв, вул. Космонавтів, 61

Контактнийтелефон:+38 (0512) 44-54-60, :+38 (0512) 44-54-61

***

м. Одеса

Перший одеськиймісцевий центр з наданнябезоплатноївторинноїправовоїдопомоги:

м. Одеса, вул. Богдана Хмельницького, 98

Контактний телефон: +38 (048) 732-18-37, +38 (048) 732-18-38

***

м. Білгород-Дністровський

Білгород-Дністровське бюро правовоїдопомоги:

м. Білгород-Дністровський, вул. Грецька, 24, перший поверх, каб. №8,9.

Контактний телефон: +38 (04849) 2-22-25

***

м. Львів

Другийльвівськиймісцевий центр з наданнябезоплатноївторинноїправовоїдопомоги:

м. Львів, вул. Винниченка, 30

Контактнітелефони: +38 (032) 255-65-71, +38 (032)255-36-65, +38 (097)7117991

Захищайтесвої права з Мін’юстом!

 

КонсультаціявідСтаніславаКуценка, начальника Головного територіальногоуправлінняюстиції у містіКиєві

 

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю