Головна  →  Я маю право!  →  21 листопада 2018

«Зміни одне життя»

Усиновлення визнане в Україні пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Станом на кінець літа 2018 року Україні близько 17 тисяч дітей чекають можливості знайти свою сім’ю. Процес регулюється Сімейним, Цивільним процесуальним кодексами України і спеціальним Порядком, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України № 905.

В Україні в ролі усиновлювачів можуть виступати особи, встановлені статтею 211 Сімейного кодексу:

  • повнолітні дієздатні особи (не молодше 21 року)
  • особи, які старше усиновленої дитини не менш ніж на 15 років
  • подружжя, один із подружжя за згодою другого на усиновлення, а також одинокі особи

Іноземні громадяни можуть почати процедуру усиновлення дитини в Україні за умови перебування в шлюбі. Виняток становлять випадки, коли усиновлювачем дитини виступає його родич — іноземець.

Для усиновлення необхідно пройти кілька етапів:

Крок 1. Починати процес потрібно зі звернення до служби у справах дітей за місцем проживання і отримання статусу кандидата в усиновлювачі. Перший крок до усиновлення — подача письмової заяви потенційних батьків і пакету документів для усиновлення (удочеріння):

  • копія паспорта
  • копія свідоцтва про шлюб
  • довідка про наявність чи відсутність судимості
  • висновок про стан здоров’я кожного заявника
  • нотаріально завірена письмова згода другого з подружжя на усиновлення
  • довідка про заробітну плату (за останні шість місяців) або декларація про доходи
  • документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням

Крок 2. Протягом 10 робочих днів з моменту подачі заяви, служба у справах дітей проводить ретельну перевірку документів, складає акт обстеження житлово-побутових умов потенційних батьків, проводить з ними бесіду і з’ясовує мотиви усиновлення, а також ставлення до виховання дітей. Після прийняття рішення заявникам видається висновок разом з документами на усиновлення дитини, на підставі яких вони можуть звертатися в службу у справах дітей в будь-якій області України для встановлення контакту з дитиною. При цьому варто пам’ятати, що термін дії документів про усиновлення складає один рік з дня їх видачі.

Крок 3. Ознайомлення кандидатів в усиновлювачі з даними дітей, які можуть бути усиновлені та подальше особисте знайомство з дитиною. Кандидати у усиновителі, окрім спілкування з дітьми, мають право ознайомитися з документами, що містяться в особовій справі дитини, її медичною картою, історією життя, особливостями її розвитку, поведінки, навичками і рисами характеру.

Крок 4. Звернення до служби у справах дітей за місцем перебування дитини і подача заяви про бажання усиновити її. Заява складається державною мовою, із зазначенням П.І.Б., місця проживання усиновителів, а також прізвища, імені, по батькові, віку і місця знаходження дитини.

Крок 5. Розгляд службою у справах дітей заяви кандидатів в усиновлювачі та винесення висновку про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини. Цей висновок видається усиновлювачам під розписку і є підставою для звернення до суду.

Кожен рік, в останній день вересня, в Україні відзначається День усиновлення. Дата завжди припадає у день великого православного свята — Дня святих мучениць Віри, Надії, Любові і матері їх Софії. Віра, Надія і Любов, які уособлюють головні християнські чесноти, втілюють ідеали мудрості й відкритого серця, безсумнівно, стали добрими покровителями цього свята.

Говорити про те, наскільки День усиновлення в Україні важливий можна дуже довго і красиво, але це і так всі розуміють. Адже з кожним роком у нашій країні зростає кількість сімей, які бажають взяти обділену батьківською ласкою дитину. З цього можна зробити висновок, що українці вміють співчувати, вони гуманні і милосердні люди.

 

Завідувач сектору

документування та контролю

Управління державної реєстрації

Головного територіального

управління юстиції у місті Києві

Собко Ольга Леонідівна

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю