КМДА Київська міська державна адміністрація


12 листопада 2018

Повідомлення про скасування декретної відпустки в зв'язку з держфінансуванням послуг няні не відповідають дійсності

 
Відповідно до чинного Закону "Про відпустки" (зміни до якого не вносилися) жінка має право на відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами і на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Декретна відпустка може бути використана повністю або частинами також батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, або усиновлювачем (опікуном) дитини, одним з прийомних батьків або батьків-вихователів. За бажанням жінки або родичів в період перебування їх у відпустці для догляду за дитиною вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома.
 
Чутки про скасування цих соціальних відпусток ймовірно викликані ініціативою Уряду щодо забезпечення соціального захисту сімей з дітьми та підтримки розвитку відповідального батьківства.
 
Так, відповідно до постанови № 427 з 1 січня 2019 року батькам почнуть відшкодовувати послуги з догляду за дитиною до трьох років "муніципальної нянею". Компенсація становить прожитковий мінімум на дітей віком до шести років на 1 січня відповідного року і буде виплачуватися на умовах співфінансування з різних бюджетів.
 
Передбачається, що батьки наймають няню офіційно, самостійно обираючи фахівця і визначаючи умови контролю, а в кінці року їм виплатять зазначене відшкодування.
 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.