Головна  →  Я маю право!  →  5 листопада 2018

Державна реєстрація змін до відомостей про громадське об’єднання, що не має статусу юридичної особи

Право громадян на свободу об’єднання гарантується Конституцією і законодавством України.

Держава сприяє розвиткові активності та творчої ініціативи громадян, створює та забезпечує рівні умови для діяльності всіх громадських об’єднань.

Закон України «Про громадські об'єднання» від 22.03.2012 № 4572-VI (із змінами) встановлює порядок створення, реєстрації та припинення діяльності громадських об’єднань у двох організаційно-правових формах: громадська організація та громадська спілка.

Громадське об’єднання– це добровільне об’єднання фізичних осіб та/або юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних та інших інтересів. Громадське об’єднання може здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи або без такого статусу.

Порядок державної реєстрації змін до відомостей про громадське об’єднання, яке не має статусу юридичної особи, що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань регулюється Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань». Відповідно до частини третьої статті 19 цього Закону для державної реєстрації змін до відомостей про громадське об’єднання, яке не має статусу юридичної особи, що містяться у Єдиному державному реєстрі, подаються такі документи:

заява про державну реєстрацію змін до відомостей про громадське об’єднання, яке не має статусу юридичної особи, що містяться в Єдиному державному реєстрі;

примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління громадського об’єднання про зміни, що вносяться до Єдиного державного реєстру.

Звертаємо увагу, що громадські об’єднання без статусу юридичної особи можуть діяти як зі статутом так і без нього.

При цьому зазначаємо, що згідно з п.1 статті 36 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» адміністративний збір не справляється за державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, фізичну особу - підприємця та громадське формування, що не має статусу юридичної особи, у тому числі змін до установчих документів, пов’язаних з приведенням їх у відповідність із законами.

Звертаємо також увагу, що подача документів для державної реєстрації змін до відомостей про громадське формування здійснюється безпосередньо як до суб’єкту державної реєстрації (особисто або поштовим відправленням), так і до Центрів надання адміністративних послуг, розташованих в кожному районі міста Києва та/або через Центри надання безоплатної правової допомоги в м. Києві.

 

Головний спеціаліст

Управління державної реєстрації

Головного територіального

управління юстиції у місті Києві –

державний реєстратор

І.Ю. Вержбицька

 

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю