Головна  →  Оголошення  →  26 жовтня 2018

Сказ - небезпечна інфекційна хвороба

Сказ це надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба, яка супроводжується тяжким ураженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю. Щорічно від сказу в світі гинуть від 20 до 70 тисяч людей, через низьку доступність медичної допомоги та антирабічної вакцини. Рабічна інфекція або сказ реєструється на території 110 країн світу. Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок.

У хворих на сказ тварин змінюється поведінка. Дикі тварини втрачають страх, наближаються до людської оселі, нападають на домашніх тварин або на людей. Хворі домашні тварини можуть бути неспокійними або пригніченими, відмовляються від їжі та води, нападають на людей та тварин.

У тварин прихований період захворювання триває 7-8 днів (у людини – до 1 року). Ось чому небезпечними можуть бути навіть здорові на вигляд тварини. Слід уникати небезпечних контактів з дикими та бездоглядними тваринами.

В зв’язку із збільшенням популяції диких та безпритульних тварин на околицях м. Києва значно зросла небезпека захворювання на сказ, враховуючи особливості географічного розташування в зону ризику потрапляють Голосіївський, Деснянський, Дніпровський, Оболонський та Святошинський райони м. Києва.

 Хворі на сказ тварини небезпечні вже до початку клінічних проявів захворювання,  тому що вірус сказу з’являється в слинних залозах за 10 днів до їх появи. Не слід підбирати навіть здорових на вигляд бездоглядних  та диких тварин.

Вакцинація проти сказу в державних закладах ветеринарної медицини  проводиться безкоштовно !

 

Запобігти захворюванню на сказ можна за умови виконання простих але надзвичайно важливих правил

1. Всі громадяни зобов'язані щорічно щеплювати своїх собак та котів проти сказу починаючи з трьохмісячного віку.

2. В жодному разі не треба вбивати тварину, яка нанесла покус! Їх треба тримати ізольовано і спостерігати протягом 10 днів або доставити на спостереження до державного закладу ветеринарної медицини. У разі нанесення покусу  домашньою твариною - з’ясовуйте ім’я господаря та адресу. Це допоможе уникнути щеплень, так як за твариною можна встановити ветеринарний нагляд.

3. Слід пам'ятати, що кожна дика тварина, яка поводить себе незвичайно (наближається до людей, тварин, населеного пункту) є підозрілою щодо захворювання на сказ. З такої відстріляної тварини не можна знімати шкуру. У разі виявлення таких тварин необхідно обов’язково  сповістити територіальний орган  Держпродспоживслужби. 

4. Не використовуйте для полювання не щеплених проти сказу собак.

5. Купівля, продаж, показ на виставках і виводках, а також перевезення  в інші населені пункти всіма видами транспорту собак, котів та інших тварин можлива тільки при наявності ветеринарного паспорта з відміткою про імунізацію проти сказу, що проведена не більше 12 місяців і не менше 30 днів до вивозу .

6. При пошкодженні одягу, в який була одягнута людина під час укусу, одяг обробити  гарячою праскою, і тільки після цього його можна ремонтувати.

Якщо стався покус:

1. Терміново (оскільки вірус втручається в організм впродовж 15 хвилин) промити рану від покусу тварини або місце, куди потрапила її слина, великою кількістю проточної води та обробити  шкіру господарським милом до утворення густої мильної піни. Негайно звернутись в медичний заклад (травмпункт) та суворо дотримуватись режиму, призначеного лікарем.

 

 

БУДЬТЕ  СВІДОМИМИ!  СВОЄЧАСНЕ  ПРОВЕДЕННЯ  ЩЕПЛЕННЯ ВАШОЇ  ТВАРИНИ  ПРОТИ  СКАЗУ  ВРЯТУЄ  ВАС  І  ВАШОГО УЛЮБЛЕНЦЯ  ВІД  СМЕРТЕЛЬНОГО  ЗАХВОРЮВАННЯ !

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю