Головна  →  Правові новини  →  31 серпня 2018

Суд не дозволить виїзд дитини без згоди батька, якщо невідомі країна і період поїздки

 
Надання дозволу на виїзд без визначення його початку і закінчення, а також країни перебування без згоди та супроводу батька суперечить чинному законодавству
 
Верховний Суд в складі колегії суддів Другий судової палати Касаційного цивільного суду роз'яснив, що дозвіл на виїзд неповнолітньої дитини за межі України у супроводі одного з батьків при відсутності згоди другого з батьків на підставі рішення суду може бути надано на конкретний одноразовий виїзд з визначенням його початку і закінчення .
 
Суд не може дозволити виїзд, не визначивши його тимчасові рамки, а також країну перебування без згоди та супроводу батька, оскільки це суперечить чинному законодавству, що визначає рівність прав і обов'язків батьків у вихованні дитини. Подібне дозвіл може призвести до фактичного позбавлення батька можливості брати участь у вихованні дитини та спілкуватися з ним.
 
Таким чином, Верховний Суд постановою від 16 серпня по справі № 766/15686/16-ц підтвердив висновки нижчих судів про те, що виїзд неповнолітньої дитини за межі України без згоди та супроводу батька є разовим, тобто надається судом на конкретно визначену поїздку з конкретно визначеним періодом перебування за кордоном; не можна позбавити батька можливості знати про місцезнаходження дочки, умови проживання та інших обставин життя дитини.
 
Нагадаємо, Велика палата вирішила, що якщо мати може забезпечити дитину за кордоном, суд дозволить виїзд всупереч волі батька, враховуючи нерівність сторін, а найкращі інтереси дитини.
 
Сайт "ЮРЛІГА"
Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю