Головна  →  Правові новини  →  21 серпня 2018

Затверджено професійний стандарт вчителя початкових класів

 
 
У документі визначено, які компетентності, знання і вміння він повинен мати
 
Професійний стандарт вчителя початкових класів став першим ПРОФСТАНДАРТ в Україні, який затвердили на національному рівні. Він був розроблений МОН спільно з представниками освітянської спільноти та педагогічних вузів.
 
Стандарт «Учитель початкових класів закладу загальної середньої освіти» затвердив Мінсоцполітики наказом від 10 серпня 2018 року № 1143.
 
У документі чітко виписана загальна інформація про стандарт, навчанні та професійному розвитку вчителя і найголовніше - конкретний перелік його функцій. Їх визначено 8:
 
- планування і здійснення освітнього процесу;
 
- забезпечення і підтримка навчання, виховання і розвитку учнів в освітньому середовищі і сім'ї;
 
- створення освітнього середовища;
 
- рефлексія і професійний саморозвиток;
 
- проведення педагогічних досліджень;
 
- надання методичної допомоги колегам з питань навчання, розвитку, виховання і соціалізації учнів початкових класів закладу загальної середньої освіти;
 
- узагальнення власного педагогічного досвіду і його презентація педагогічному співтовариству;
 
- оцінювання результатів роботи вчителів початкових класів закладу загальної середньої освіти.
 
Для кожної функції конкретизовані професійні компетентності, знання, вміння і навички, якими повинен володіти педагог. Вказана також інформація про предмети і засоби праці вчителя.
 
Стандарт може використовуватися для оцінювання кваліфікації вчителя при його прийомі на роботу, атестації або сертифікації, присвоєння категорії і т.д.
 
Вузи отримали своєрідну «дорожню карту» того, яких фахівців вони повинні готувати. ПРОФСТАНДАРТ стане основою для відповідного стандарту вищої освіти.
 
Варто вказати, що МОН підготував стандарт по абсолютно нової Методики розробки професійних стандартів, затвердженої наказом Мінсоцполітики від 22 січня 2018 року № 74.
 
Сайт "ЮРЛІГА"
Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю