Головна  →  Правові новини  →  9 серпня 2018

Суд виселить членів сім'ї власника, який продав квартиру

 
 
Право членів сім'ї власника будинку користуватися цим будинком може виникнути і існувати лише при наявності права власності на житло в обличчя, членами сім'ї якого вони є
 
Верховний Суд в складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду роз'яснив, чому члени сім'ї власника втратили право користування квартирою після її продажу.
 
Так, право членів сім'ї власника користуватися житловим приміщенням може виникнути і існувати лише при наявності права власності на будинок у особи, членами сім'ї якого вони є. Після припинення права власності у власника (укладено договір купівлі-продажу), члени його сім'ї втрачають право користування житловим приміщенням.
 
Власник має право вимагати від осіб, які не є членами його сім'ї, а також не належать до кола осіб, які постійно проживають разом з ним і ведуть спільне господарство, усунення порушень свого права власності в будь-який час.
 
«У переглядається справі, враховуючи, що припинення права користування житлом у колишнього власника, тягне за собою втрату його членами сім'ї права користуватися житлом, місцевий господарський суд дійшов правильного висновку про наявність правових підстав для виселення відповідачів. Право користуватися житлом для членів сім'ї власника може виникати і існувати тільки за умови, якщо особа, членами сім'ї якого вони є, саме володіє правом власності на житло », - роз'яснено в постанові суду від 25 липня по справі № 638/13030/13-ц , з текстом якого можна ознайомитися в Verdictum.
 
Відзначимо, що квартира продавалася 3 рази, позивач, який вимагає виселення, є третім покупцем.
 
Окремо суд роз'яснив, що тривалий користування спірною квартирою, з огляду на зміну власника, не може бути підставою для відмови в захисті прав нового власника на користування житлом на свій розсуд.
 
Нерухомість і будівництво
Сайт "ЮРЛІГА"
Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю