КМДА Київська міська державна адміністрація


6 серпня 2018

Які медичні послуги повністю оплачує держава?

 
МОЗ розповів, які тести і аналізи входять в безоплатний гарантований пакет медпослуг первинної допомоги і що робити, якщо в медустанові вимагають за них гроші
 
У липні починається важливий етап трансформації системи охорони здоров'я. Перші комунальні та приватні медустанови, які підписали договори з НСЗУ, почнуть отримувати фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». У той же час з 1 липня 2018 року розпочинає діяти новий список послуг первинної медичної допомоги - обов'язковий для виконання всіма установами первинної медичної допомоги, незалежно від моделі фінансування (наказ МОЗ «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги» від 19 березня 2018 року № 504 ).
 
Всі послуги, які надає лікар первинної медичної допомоги, на 100% гарантовано безкоштовні і оплачуються з державного бюджету. Зокрема, в гарантований пакет послуг первинної медичної допомоги входять такі аналізи:
 
загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою;
 
загальний аналіз сечі;
 
глюкоза крові;
 
загальний холестерин;
 
швидкий тест на вагітність;
 
швидкий тест на тропоніни (для експрес-діагностики гострого інфаркту міокарда);
 
швидкі тести на ВІЛ, вірусні гепатити.
 
Також лікар первинної медичної допомоги при необхідності вимірює артеріальний тиск і робить електрокардіограму.
 
Інші дослідження і аналізи при необхідності виконуються за напрямком вашого лікаря в поліклініках або лікарнях.
 
Такі дослідження можна пройти за призначенням вашого лікаря - сімейного лікаря, терапевта чи педіатра в закладі охорони здоров'я, де він веде прийом.
 
Що робити, якщо в установі не надають таких послуг або вимагають за них гроші:
 
- Дізнайтеся, чи працює вже ваша установа первинної медичної допомоги з Національною службою здоров'я, на офіційному сайті Служби:
 
- Якщо у медустанови є договір з НСЗУ, звертайтеся зі скаргою на Урядову гарячу лінію - 15-45. З осені в Нацслужби здоров'я запрацює власний контактний центр, куди можна буде звернутися.
 
- Якщо ваша установа ще не підписало договір з НСЗУ, зверніться зі скаргою до головного лікаря і / або в місцевий департамент або відділ охорони здоров'я.
 
Нагадаємо, раніше вже відповідним наказом МОЗ була врегульована робота терапевтів, педіатрів та сімейних лікарів, і копії документів для підписання декларації з лікарем більше не потрібні. Зазначені заходи вживаються як один з етапів впровадження медичної реформи, яка була прийнята нещодавно.
 
Медицина і фармацевтика
Сайт "ЮРЛІГА"



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.