Головна  →  Правові новини  →  5 квітня 2018

Затверджено чотири нових ДБН

 
Дитячі садки можна буде вбудовувати на нижніх поверхах житлових будинків
 
Мінрегіон затвердив нові ДБН, якими, зокрема, запроваджується можливість розміщення в житлових будинках вбудованих дитячих садків, введення нових термінів «Блакитна лінія» (обмеження висоти забудови на генеральному плані), «Зелена лінія» (обмеження забудови для збереження зелених територій), вимоги до створення інклюзивного навчального простору і безбар'єрного простору, можливість відкритого навчального простору і т.д.
 
Так, затверджені 4 ДБН:
 
ДБН В.2.2-4: 201Х «Будинки і споруди. Установи дошкільної освіти »;
 
ДБН В.2.2-3: 201Х «Будинки і споруди. Навчальні заклади";
 
ДБН В.2.3-5: 20ХХ «Вулиці і дороги населених пунктів»;
 
ДБН Б.2.2-12: 2018 «Планування і забудова територій».
 
При розробці генеральних планів кожне місто зобов'язаний буде стверджувати таке поняття, як «блакитна лінія» і ввести обмеження відсотковості забудови в залежності від її поверховості. Так, при 4-поверхової поверховості, площа забудови може скласти 45%, вище 11 - не більше 30%. Також встановлено граничні межі максимально щільної забудови, забезпечено захист пасажирів від можливого наїзду маршрутного транспорту, чітко прописані обов'язкові вимоги до проїзду до будівель пожежних машин і доступу пожежних в приміщення.
 
Нові ДБН також вирішують проблему недостатньої кількості дитячих садків. Зокрема, допускається розміщення дошкільних навчальних закладів у вигляді:
 
- вбудованих приміщень груп короткочасного (до 4-х годин) перебування дітей дошкільного віку в 1-2 поверхи житлових будинків;
 
- вбудованих дошкільних навчальних закладів загального розвитку (ясел, ясел-садків, дитячих садів) місткістю до 80 місць (2-4 групи) в 1-2 поверхи житлових будинків;
 
- вбудовано-прибудованих дошкільних навчальних закладів загального розвитку місткістю до 120 місць (до 6 груп) в 1-2 поверхи житлових будинків;
 
- прибудованих дошкільних навчальних закладів загального розвитку місткістю до 160 місць (до 8 груп) до глухих торців житлових будинків.
 
При розміщенні таких дитсадків повинні обов'язково враховуватися необхідні пожежні вимоги, а також відповідні норми ДБН для житлових будинків. Земельна ділянка такого навчального закладу повинен бути відділений парканом і зеленими насадженнями від прибудинкової території житлового будинку.
 
Нагадаємо, в нових ДБН також пропонують заборонити розміщення автостоянок всередині житлових кварталів
 
Нерухомість і будівництво
Сайт "ЮРЛІГА"
Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю