Тіньова зарплата позбавляє соціального захисту!

Вагомим джерелом збільшення дохідної частини бюджету є легалізація зайнятості населення, детінізація заробітної плати та її підвищення. Тому приділяється велика увага детінізації трудових відносин, здійснюються упереджувальні заходи серед суб’єктів господарювання, які затримують виплату заробітної плати або виплачують її нижче встановленого законодавством мінімуму. Для цього керівників підприємств та підприємців запрошують на засідання робочих комісій. На цих засіданнях вивчаються причини, що створюють передумови для мінімізації заробітної плати та зменшення платежів до місцевого бюджету, фонду соціального страхування, а керівників зобов’язують вжити дієві заходи щодо погашення заборгованості.

На жаль, ще чимало працівників живуть днем нинішнім, віддаючи перевагу тимчасовим вигодам. Працівники, які одержують гроші „у конвертах”, є заручниками самих себе. Отримуючи нелегальну винагороду в результаті домовленості з роботодавцем, вони позбавляють себе соціальних виплат та гарантій, виявляються повністю беззахисними перед роботодавцем. Усна домовленість жодним чином не фіксується юридично, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне і доти, поки вважає за потрібне. Працівники не мають жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу. Тіньова зайнятість ставить під загрозу отримання в майбутньому гідної пенсії. Варто подумати про це вже сьогодні.

Шановні працівники! Вам вирішувати, що є найголовнішим - жити сьогоденням або мати впевненість у завтрашньому дні. Дуже важливо, щоб ви усвідомили, що  згода отримувати тіньову зарплату позбавляє соціального захисту  та  пенсії, яку отримують  тільки з офіційно нарахованої суми заробітної плати.

Шановні роботодавці! Закликаємо Вас зробити крок назустріч суспільству - легалізувати зайнятість населення та відмовитися від зарплати “у конвертах”.

 

Гарячі телефонні лінії Правобережного

об’єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Києві:

200-89-84 в Голосіївському районі;

273-51-51 в Святошинському районі;

244-78-11 в Солом’янському районі

 

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю