КМДА Київська міська державна адміністрація


11 грудня 2017

Нотаріуси більше не будуть вимагати довідку про склад сім'ї

 
 Діють зміни у вчиненні нотаріальних дій нотаріусами України
ПРАВОВІ ВІСТІ
Мін'юст вніс зміни до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України.
 
Так, нотаріус перевіряє відсутність прав малолітніх і неповнолітніх дітей, недієздатних або обмежено дієздатних осіб на користування відчужується нерухомістю на підставі відповідної заяви відчужувача. Таким чином, більше не потрібна довідка про склад сім'ї житлово-експлуатаційної організації, квартального комітету або іншого уповноваженого органу з питань реєстрації місця проживання.
 
Також передбачено, що у справах нотаріуса залишаються копії висновку про вартість майна, складеного суб'єктом оціночної діяльності, та документа, що підтверджує його повноваження. На копіях проставляється відмітка «відповідно до оригіналу» із зазначенням дати і проставленням підпису нотаріуса. Звіт про оцінку майна повертається обличчям, його подали.
 
Зміни стосуються і оформлення спадщини.
 
Встановлено, що місце відкриття спадщини підтверджується довідкою про реєстрацію / місце проживання виконавчого органу сільської, селищної або міської ради, сільського голови. Якщо останнє місце проживання спадкодавця було на території України, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження, нотаріусу подається відповідна заява спадкоємця.
 
При одночасному відкритті спадкових справ різними нотаріусами за місцем відкриття спадщини спадкове справа передається до того нотаріуса, у якого відповідно до паперових носіїв спадкову справу відкрито раніше.
 
У разі зупинення нотаріальної діяльності приватного нотаріуса або тимчасового блокування доступу до Державного реєстру прав за заявою всіх спадкоємців спадкову справу може бути передано іншому нотаріусу в межах одного нотаріального округу. Останній зобов'язаний прийняти її до провадження. Те ж може бути зроблено при ліквідації державної нотаріальної контори або припинення нотаріальної діяльності приватного нотаріуса. Спадкове справа передається для ведення іншого нотаріуса після закінчення встановленого законодавством строку для прийняття спадщини і до видачі свідоцтв про право на спадщину спадкоємцям. Заява про передачу спадкової справи подається спадкоємцями особисто нотаріусу, який веде зазначену справу. Справжність підпису на заяві спадкоємців повинна бути завірена нотаріально.
 
У нотаріальних округах, де не зареєстрована діяльність приватних нотаріусів і не функціонують державні нотаріальні контори, спадкову справу передається для ведення державним чи приватним нотаріусам іншого нотаріального округу на підставі наказу відповідного головного територіального управління юстиції.
 
Крім того, врегульовані питання накладення і зняття заборони на відчуження грошових сум:
 
- накладення заборони на відчуження грошових сум, які будуть зараховані заявником вимоги, визначеним згідно з частиною четвертою статті 65-2 Закону «Про акціонерні товариства», на рахунок умовного зберігання (ескроу);
 
- реєстрація заміни предмета обтяження;
 
- зняття заборони відчуження грошових сум і реєстрації припинення обтяження: здійснюється на підставі заяви обтяжувача (особи, в інтересах якої встановлено обмеження, або осіб, що встановлюють обмеження).
 
Зміни передбачені наказом Мін'юсту від 4 грудня 2017 року № 3851/5, який вступив в силу сьогодні, 8 грудня.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.