Головна  →  Оголошення  →  20 листопада 2017

З 25 листопада розпочнеться акція «16 днів проти насильства»

З 25 листопада по 10 грудня щорічно на території України проводиться акція «16 днів проти насильства». Метою акції є привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем подолання насильства в сім’ї та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків. Подібні заходи широко поширені по всьому світу. Щорічна акція «16 днів проти насильства» була ініційована Першим всесвітнім інститутом жіночого лідерства у 1991 році.

Питання про попередження насильства в сім’ї та надання допомоги постраждалим від насильства, в першу чергу жінкам і дітям, є одним з основних пріоритетів діяльності органів державної влади та громадськості. Важливим напрямом державної політики в цьому питанні є просвіта широкої громадськості та формування у громадян стійкого неприйняття насильства в будь-якій формі.

Протягом 16 днів заходи з попередження насильства над дітьми в усіх його проявах, над жінками, над людством в цілому проходять і в загальноосвітніх навчальних закладах району. Метою привернення уваги учасників навчально – виховного процесу до проблеми насильства у суспільстві та попередження негативних явищ, що можуть призвести до насилля або спровокувати його вчинення, адже найвищою цінністю будь – якої держави є людина, її життя і здоров’я, честь, і гідність, недоторканність та безпека.

Дати початку та завершення Акції вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

Шістнадцятиденний період акції охоплює наступні важливі дати:

25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок;

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом;

2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством;

3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями;

5 грудня – Міжнародний день волонтера;

6 грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі;

9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією;

10 грудня – Міжнародний день прав людини.

Проведені заходи стануть приводом для аналізу власних дій, вчинків, переосмислення цінностей. Сприятимуть вихованню в учнів людяності, відповідальності, любові до ближнього, поваги  до гідності іншої людини, свідомого ставлення до своїх прав та обов’язків.

За даними НАН України, 68% українок страждають від насильства в сім’ї, 20% з них зазнають тиранію постійно, і лише 2% жертв звертаються до суду. Багато з тих, хто страждає від насильства, не заявляють про пережите приниження через страх помсти, брак коштів для самостійного існування, емоційну залежність, турботу про дітей, побоювання, що до їхніх слів поставляться скептично або з недовірою.

Наслідки насильства в сім’ї – це стреси і велика кількість психологічних проблем, в тому числі психічні розлади, психосоматичні захворювання, аж до наркоманії і суїциду, зруйновані сім’ї і покалічені долі. І дуже часто такі злочини залишаються безкарними.

 Якщо Ви або Ваші близькі страждають від домашнього насильства – не потрібно це терпіти й приховувати. Краще раз і назавжди припинити знущання, ніж соромитися зізнатися в цьому прирікаючи себе і своїх дітей на довгі страждання. Сучасне розвинуте суспільство не сприймає насильства, а рішення проблеми заподіянням фізичного болю повинне раз і назавжди зникнути з «списку можливих варіантів».

Найвищою цінністю будь – якої держави, у тому числі й України, є людина, її життя і здоров’я, честь, і гідність, недоторканність та безпека. 

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю