Про зміни у пенсійному забезпеченні з жовтня 2017 року

 11 жовтня 2017 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій».

Правобережним об’єднаним управлінням Пенсійного фонду України в м.Києві (далі -Управління) було проведено відповідну підготовчу роботу щодо його впровадження, а після набрання ним чинності – здійснено перерахунки пенсій.

Вказані перерахунки пенсій сприяли зростанню середнього розміру пенсійної виплати.

Перерахунок пенсій проведено з 1 жовтня автоматизованим способом, без звернень пенсіонерів, за матеріалами пенсійних справ.

10 жовтня додаткові списки були передані на поштові відділення та банківські установи.

З 11 жовтня, з дня набрання чинності Законом, розпочалася виплата перерахованих пенсій за основними і додатковими відомостями тим пенсіонерам, у яких дата виплати починається з 11 числа. Тобто, одночасно із старим розміром пенсії вони отримали доплату за жовтень по додатковим спискам.

Пенсіонерам, які вже отримали пенсії (з 4-го по 10 число), доплати виплачені 11 – 12 жовтня додатковими списками. У кого пенсія підвищилася менш ніж на 140 грн – отримають новий розмір пенсії у листопаді разом з доплатою за жовтень.

Кожному пенсіонеру, у якого відбулося підвищення пенсії, було направлено листа-повідомлення з інформацією про розмір його особистої пенсії, індивідуального коефіцієнту стажу та заробітної плати у жовтні 2017 року.

Законом передбачено осучаснення раніше призначених пенсій, що в свою чергу, дозволить ліквідувати диспропорції в пенсійному забезпеченні осіб, пенсія яким призначалися в різні роки.

Так, всі призначені до дня набрання чинності Законом пенсії, перераховані із застосуванням середньої заробітної плати по Україні за 2014 – 2016 роки, яка становить 3764,40 грн. (останнє осучаснення пенсій проводилося у 2012 року із застосуванням середньої заробітної плати за 2007 рік – 1197,91 грн.)

Зменшено величину оцінки одного року страхового стажу з 1,35% до 1%.

Крім того, Законом передбачено проведення перерахунку пенсій з 01 жовтня, виходячи із нового розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян, який був встановлений на 1 грудня поточного року – 1373 грн.

Такий розмір прожиткового мінімуму застосовуватиметься для соціальних пенсій, для пенсій осіб, які не мають повного стажу роботи, тобто для тих, хто до 01 жовтня отримував пенсію на рівні 949 грн.

З 01 жовтня такі пенсіонери отримуватимуть 1373 грн., тобто збільшення на 424 грн.

Виходячи із розміру прожиткового мінімуму, збільшеного на 79 грн., тобто 1452 грн., здійснено перерахунок пенсій всім іншим пенсіонерам, особам з інвалідністю, пенсій у зв’язку з втратою годувальника.

Також Законом передбачено автоматично переводити одержувачів пенсій за спецзаконами, без звернення пенсіонера, на пенсію згідно із Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», якщо розмір пенсії є більшим.

Законом скасовано особливий порядок виплати для працюючих пенсіонерів, тобто відновлено право працюючих пенсіонерів отримувати пенсію в повному розмірі.

Ще одні зміни, які стосуватимуться майбутніх пенсіонерів – це запровадження так званого гнучкого «коридору» пенсійного віку (60 – 63 – 65 років) для призначення пенсії за віком:

за наявності стажу на 01 січня 2018 року 25 років – призначати пенсію в 60 років. Діапазон необхідного стажу щороку збільшуватиметься на 12 місяців до досягнення 35 років у 2028 році;

за наявності стажу на 01 січня 2018 року від 15 до 25 років – призначати пенсію у 63 роки. Діапазон необхідного стажу щороку збільшуватиметься на 12 місяців до досягнення діапазону від 25 до 35 років у 2028 році;

за наявності стажу на 01 січня 2019 року від 15 до 16 років – призначати пенсію у 65 років. Діапазон необхідного стажу щороку збільшуватиметься на 12 місяців до досягнення діапазону від 15 до 25 років у 2028 році;

особам, які не матимуть 15 років стажу, призначатиметься державна соціальна допомога після досягнення ними 65 років.

Передбачається проведення щорічної індексації пенсій з 2021 року шляхом збільшення середньої заробітної плати, з якої обчислено пенсію, на 50% зростання середньої заробітної плати за три попередні роки і на 50% зростання індексу споживчих цін за попередній рік (у 2019 – 2020 роках індексація пенсій здійснюватиметься за окремими рішеннями Кабміну).

Законом збережено право дострокового виходу на пенсію для:

– осіб, які працювали із важкими та шкідливими умовами праці (Списки №1, №2);

– трактористів-машиністів, доярок, водіїв міського пасажирського транспорту, робітниць текстильного виробництва;

– матерів, які виховали п’ятеро дітей або інвалідів з дитинства;

– учасників бойових дій;

– членів сімей загиблих військовослужбовців;

– чорнобильців.

Скасовано право на призначення пенсій за вислугу років (за винятком артистів театрально-концертних та інших видовищних закладів, підприємств і колективів за наявності стажу творчої діяльності від 20 до 35 років).

Водночас особи, які мали право на пенсію за вислугу років раніше (працівники освіти, охорони здоров’я, робітники локомотивних бригад, льотчики), у яких станом на 01 жовтня 2017 року є необхідний спеціальний стаж, зможуть скористатися правом виходу на пенсію за вислугу років у будь-який час.

 

 

Гарячі телефонні лінії Правобережного

об’єднаного управління Пенсійного

фонду України в м. Києві:

 

200-89-84 в Голосіївському районі;

273-51-51 в Святошинському районі;

244-78-11 в Солом’янському районі.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю