КМДА Київська міська державна адміністрація


13 жовтня 2017

Легальна заробітна плата гарантує право на пенсійне забезпечення

Легалізація трудових відносин і заробітної плати, ліквідація прихованої зайнятостi - є одним з ключових напрямків роботи усіх державних органiв.

Коли вчорашній найманий працівник залишається без роботи на тривалий час, то він легко може погодитись працювати неофіційно. "Змальовуючи" яскраві «переваги» такого виду оплати праці як "заробітна плата у конверті" жоден зі страхувальників не пояснює майбутньому працівнику щодо наслідків такої згоди. А наслідки, це порушення конституційного права на соціальний захист, відсутність страхового стажу, відмова в призначені пенсії в майбутньому.

Тоді відносини між роботодавцем та найманими працівниками не відповідають нормам законодавства. У випадку коли  працівники отримують офіційну зарплату меншу за мінімальну (або на рівні мінімальної), а решту зарплати у «конверті» - це надає змогу роботодавцю ухилятися від сплати податків. А часто буває, що працівник взагалі офіційно не оформлений на роботу.  Роботодавцю це вигідно – він мінімізує витрати, а найманий працівник опиняється у беззахисному становищі. Неофіційний працівник позбавлений всіх можливих соціальних виплат та гарантій. Такий працівник не має ніяких доказів для пiдтвердження дiйсного розміру своєї зарплати і трудового стажу. Роботодавець може навіть не заплатити працівнику по закінченні відпрацьованого періоду.

Але крім цих втрат додається ще одна - неофіційно оформлений на роботу працівник ризикує залишитися без права на призначення пенсії при настанні пенсійного віку, оскільки в такої особи може не буде достатньо страхового стажу. Тому що лише офіційно нарахована заробітна плата та повною мірою сплачені страхові внески до Пенсійного фонду України сьогодні гарантують формування страхового стажу. Страховий стаж за повний місяць формується за умови сплати страхових внесків не менше ніж з мінімального розміру заробітної плати.

Вже сьогодні найманим працівникам треба чітко усвідомити, ризики, які чекають  на них у випадку згоди отримувати зарплату «в конверті», та прийняти рішення на користь офіційного працевлаштування та отримання соціальних гарантій.

 

Гарячі телефонні лінії Правобережного об’єднаного

управління Пенсійного фонду України в м. Києві:
 
(044) 200-89-84 в Голосіївському районі;

(044)273-51-51 в Святошинському районі;

(044) 244-78-11 в Солом’янському районі

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.