Головна  →  Правові новини  →  4 вересня 2017

Неподаною показання лічильників вчасно, заплатять за нормами - діють нові правила

 
 Набула чинності постанова Кабміну про правила розрахунків за воду і тепло
 
Діють нові правила оплати спожитих комунальних послуг у зв'язку з введенням комерційного обліку споживання.
 
Нагадаємо, Закон № 2119-VІІІ «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» вступив в силу 2 серпня.
 
Тепер, споживачі, чиї квартири обладнані індивідуальними лічильниками на воду і тепло, не подавши вчасно їх показання, будуть платити за нормами споживання або за показаннями загальнобудинкового лічильника (якщо він встановлений).
 
Послуги оплачуються по загальнобудинкових показаннями, без урахування витрат води виконавця, юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, які є власниками або орендарями приміщень у цьому будинку, і сумарних витрат води за показаннями усіх квартирних засобів обліку. Різниця розподіляється між споживачами, які не мають квартирних засобів обліку, і споживачами, які не зняли і не передали свідчення квартирного лічильника виконавцю, пропорційно кількості мешканців квартири в разі відсутності витоків із загальдомовий мережі, що підтверджується актом обстеження, який складається виконавцем у присутності не менше двох мешканців будинку.
 
Плата нараховується згідно з показаннями будинкового лічильника води і тепла, а в разі його відсутності (несправності) за нормативами (нормами) споживання в наступних випадках:
 
- при відсутності засобів обліку, встановлених в квартирі (будинку садибного типу);
 
- в разі несправності квартирних засобів обліку, що не підлягає усуненню, з моменту її виявлення;
 
- у разі відсутності у виконавця показань квартирних засобів обліку за розрахунковий період з подальшим перерахунком.
 
При наявності витоків із загальдомовий мережі споживачі, які не мають квартирних засобів обліку або НЕ зняли і не передали свідчення, оплачують послуги з холодного, гарячого водопостачання та водовідведення за встановленими нормативами (нормами) за місяць, у якому ці витоки виявлено.
 
Виконавець має право здійснювати перевірку показань квартирних засобів обліку в порядку, визначеному законом і договором.
 
Розрахунковим періодом для оплати послуг, якщо інше не визначено договором, є календарний місяць. Оплата послуг здійснюється не пізніше 20 числа місяця, наступного за розрахунковим періодом (місяцем), якщо договором не встановлено інший термін.
 
Система (щомісячна або авансова) та форма (готівкова або безготівкова) оплати послуг визначається в договорі між споживачем і виконавцем.
 
Після отримання показань квартирних засобів обліку, якщо вони відрізняються від розрахованих за показаннями будинкових засобів обліку, виконавець здійснює коригування плати за надану послугу в наступному розрахунковому періоді шляхом зменшення або збільшення обсягів спожитої кожним споживачем послуги, відбивається в платіжному документі періоду, наступного за здійсненням коригування.
 
Зміни до Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води внесені постановою Кабміну від 18 серпня 2017 року № 633. Зміни внесені і в типовий договір про надання цих послуг.
 
Нові правила вступили в силу 30 серпня.
Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю