Головна  →  Правові новини  →  21 серпня 2017

Учасники АТО зможуть безкоштовно консультуватися у нотаріусів

 
Розширено перелік осіб, звільнених від оплати правової допомоги нотаріусів
 
Державні нотаріуси, крім здійснення нотаріальних дій, можуть також надавати правову допомогу.
 
Надання правової допомоги включає роз'яснення з питань чинного законодавства, консультації правового характеру, усні і письмові довідки щодо законодавства, складання заяв, проектів угод та інших документів, а також консультації та послуги з нарахування доходів при посвідченні договорів купівлі-продажу, міни нерухомого та рухомого майна .
 
Вартість правової допомоги залежить від фактичних витрат на забезпечення якісного і термінового обслуговування громадян, підприємств, організацій і установ.
 
При цьому деякі категорії громадян звільнені від оплати таких послуг нотаріуса. Зокрема, безкоштовно нотаріуси консультують:
 
- інвалідів Великої Вітчизняної війни;
 
- інвалідів I і II груп;
 
- громадян (з питань щодо призначення та отримання державної допомоги та пенсій);
 
- фонди підтримки індивідуального житлового будівництва на селі (при посвідченні договорів іпотеки).
 
Тепер від оплати правової допомоги нотаріусів також звільнені учасники бойових дій, які безпосередньо брали участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення.
 
Крім того, визначено, на що підуть гроші, виручені нотаріусом за надану правову допомогу:
 
- на покриття витрат, пов'язаних з організацією надання правової допомоги та послуг технічного характеру, в тому числі на оплату праці додатково залучених працівників;
 
- на щомісячне преміювання завідувачів державними нотаріальними конторами і державними нотаріальними архівами, державних нотаріусів.
 
Зміни до Примірного положення про порядок надання державними нотаріусами додаткових послуг правового характеру, які не пов'язані із вчинюваними нотаріальними діями, а також послуг технічного характеру внесені наказом Мін'юсту від 10 серпня 2017 року № 983/30851, який вступить в силу з моменту опублікування.
 
Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю