Головна  →  Правові новини  →  15 серпня 2017

Судам роз'яснено, як захистити право власності на землю

 
 
ВССУ надіслав листа про заходи загального характеру, зумовлених порушеннями, встановленими ЄСПЛ у справі «Кривенькій проти України»
 
Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ направив апеляційним судам роз'яснення щодо розгляду справ, пов'язаних із захистом права власності на землю або права землекористування.
 
Лист від 10 серпня 2017 року № 93-1526 / 0 / 4-17 Щодо вжиття заходів загального характеру, зумовлених порушенням статті 1 Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основних свобод, встановленими ЄСПЛ у справі «Кривенькій проти України».
 
ЄСПЛ констатував порушення, що полягає у позбавленні права на земельну ділянку (пай) без надання відповідної компенсації або іншого виду належного відшкодування.
 
ВССУ роз'яснив, що для попередження подачі в ЄСПЛ аналогічних скарг судам слід враховувати наступне.
 
Статтею 156 Земельного кодексу передбачено, що власникам землі та землекористувачам відшкодовуються збитки, понесені внаслідок вилучення (викупу) сільськогосподарських угідь, лісових земель та чагарників для потреб, не пов'язаних із сільськогосподарським і лісогосподарським виробництвом. Виходячи з цього, відсутність можливості реалізації власниками землі і землекористувачами права на отримання такого відшкодування є порушенням не тільки ЗК, але і Першого протоколу.
 
Крім того, вирішуючи земельні спори, пов'язані з визнанням недійсним рішення органу виконавчої влади або місцевого самоврядування, на підставі якого виникло право власності на землю, суди повинні враховувати, що рішення голови місцевої держадміністрації, якщо воно суперечить Конституції, законам, іншим законодавчим актам, скасовується президентом або головою місцевої держадміністрації вищого рівня. Це підтверджується постановою Верховного Суду України у справі № 21-74а13.
 
Що стосується рішень органів місцевого самоврядування, то судам слід враховувати висновок Конституційного Суду України у справі № 7-рп / 2009, де говориться, що вони не можуть скасовувати свої попередні рішення, вносити до них зміни, якщо, згідно з приписами цих рішень, виникли правовідносини , пов'язані з реалізацією певних суб'єктивних прав та охоронюваних законом інтересів, і суб'єкти цих правовідносин заперечують проти їх зміни чи припинення. Ненормативні правові акти органу місцевого самоврядування є актами одноразового застосування, вичерпують свою дію фактом їхнього виконання, тому не можуть бути скасовані або змінені органом місцевого самоврядування після їх виконання.
 
Вищий адміністративний суд України також направив в апеляції інформаційний лист про цю справу.
Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю