КМДА Київська міська державна адміністрація


19 липня 2017

Пенсійний фонд України інформує! Прихована зарплата – мізерна пенсія!

Однією з найболючіших проблем нашого сьогодення та “чорною плямою” суспільства є виплата заробітної плати” в конвертах”. Питання виплати офіційної, прозорої зарплати сьогодні дуже актуальне. Адже більшість працівників іноді свідомо погоджується на пропозицію роботодавців отримувати офіційну (часто мінімальну) та неофіційну (значно вище мінімальної) зарплатню. Трапляється, що вони навіть не знають про те, що їхня “прозора” зарплата значно відрізняється від тої, яка записана у відомості.

Ця різниця з’ясовується згодом, коли працівнику потрібна довідка про доходи, наприклад, для отримання кредиту чи для пред’явлення в Пенсійний фонд при оформленні пенсії. От тоді шило і вилазить із мішка. Виплата заробітної плати “в конвертах” призводить до втрати можливості користування державними гарантіями відповідно до чинного законодавства – такими, як державна допомога сім’ям із дітьми, соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям, субсидії тощо.

Приховування реального доходу впливає на недостовірність наданої інформації при зверненні за соціальними пільгами, призводить до втрати страхового стажу при розрахунку розміру пенсії.

Відсутність внесків до фондів соціального страхування унеможливлює соціальний захист працівників, такі особи втрачають право на отримання гарантованої державою відпустки, своєчасно та не нижче мінімальних гарантій в оплаті праці заробітної плати, на здорові, безпечні умови праці.

Проблема виплати зарплатні “у конвертах” – це своєрідний трикутник: працедавець – робітник – держава. Значна частина громадян не знає чинного законодавства про працю. Працівники досі вважають, що, як і раніше, відмітка в трудовій книжці дасть їм можливість одержувати пенсію в повному обсязі, але це не так. Адже вся інформація, яку подає роботодавець про суми нарахованої  заробітної плати персонально по кожному  працівнику, міститься в Державному реєстрі застрахованих осіб. Реєстр застрахованих осіб Державного реєстру – автоматизований банк відомостей, створений для ведення обліку фізичних осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, ведення якого забезпечує Пенсійний фонд. При виході працівника на пенсію будуть враховуватись  ті суми заробітної плати, які внесені до реєстру, відповідно до яких і буде обчислено  розмір пенсії.

Відрадно, що є роботодавці, які усвідомлюють свою відповідальність перед працівниками, перед державою і виплачують заробітну плату прозоро та сплачують із неї належні податки та платежі.

Звертаємось до керівників, які надають перевагу виплаті зарплати в так званих “конвертах” із закликом проявити свою громадянську позицію і легалізувати реальну зарплатню працівників, не визначаючи їм сумного майбутнього. Адже в результаті одержання зарплати “в конвертах” вони позбавлені належного захисту на випадок непрацездатності та приречені на мізерну пенсію.

 

Гарячі телефонні лінії Правобережного

об’єднаного управління Пенсійного

фонду України в м. Києві:

 

200-89-84 в Голосіївському районі;(змінено номер телефону!)

273-51-48 в Святошинському районі;

244-78-11 в Солом’янському районі.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.