Головна  →  Оголошення  →  15 червня 2017

Пам’ятка з профілактики кору

Кір – це гостре високо контагіозне вірусне захворювання, яке відноситься до групи інфекцій дихальних шляхів, викликається вірусом кору. Передається повітряно-крапельним шляхом, проявляється гарячкою, катаральними явищами, висипкою на шкірних покривах та слизових оболонках щік у вигляді білих плям Філатова-Копліка.

До впровадження вакцини для профілактики кору(1968 рік) в нашій країні майже кожна людина хворіла на цю інфекцію, переважно у дитячому віці. Зазвичай, епідемії були сезонними, траплялися частіше у зимові та весняні місяці, повторювалися з інтервалами у 2-3 або 3-5 років. Кожного року у світі реєструвалося приблизно 130 мільйонів випадків захворювання на кір та до 4 мільйонів смертей, спричинених цією інфекцією. Захворюваність на кір в Україні до теперішнього часу характеризується періодичними епідемічними підйомами і спадами.

Вірус кору достатньо стійкий у навколишньому середовищі, при кімнатній температурі зберігається протягом декількох годин, поширюється при кашлі та чханні хворої людини. Кір належить до числа інфекцій з дуже легким крапельним механізмом передачі і масовою сприйнятливістю, тому рівень захворюваності знаходиться у прямій залежності від кількості неімунних (не щеплених) осіб.Після перенесеного захворювання зберігається тривалий імунітет. Діти, які народились від перехворілих матерів, нечутливі до кору перші 4 - 6 місяців життя, оскільки протягом цього періоду у крові зберігаються материнські антитіла.

Інкубаційний період для кору (період від моменту зараження до появи перших ознак захворювання, складає 8-17 днів). Хвороба розпочинається з незначного підвищення температури тіла, нежиті, першіння в горлі, покашлювання. На внутрішній поверхні щік біля корінних зубів з’являються утворення величиною з макове зерня, оточені червоною каймою, які мають назву плям Філатова-Коплика та мають діагностичне значення. Після катарального періоду, через 3-4 дні з’являється характерна висипка, яка характеризується етапністю висипання: спочатку за вухами, на обличчі, шиї, потім розповсюджується на верхню частину тулуба та руки, і лише потім на ноги. Обличчя стає набряклим, сльозяться очі, продовжуються виділення з носа. Може хвилеподібно підвищуватись температура тіла - до 40,5° С. Висипка тримається протягом 3-4 днів, а потім зникає у тому ж порядку, у якому з’являлася, залишаючи по собі пігментовані плями.

Хворий на кір небезпечний для оточуючих в останні 1-2 дні інкубаційного періоду, в катаральному періоді та перші 4 дні висипу.У кожного третього хворого вищевказане захворювання викликає ускладнення: пневмонію, отит та інші бактеріальні інфекції, може погіршуватись слух, спостерігатися розумова відсталість. Хворі на кір особливо чутливі до стрептококової інфекції. Внаслідок перенесеного кору може розвинутись енцефаліт чи паненцефаліт.Дуже небезпечний кір для вагітних жінок, оскільки може спричинити викидень чи патологічні зміни у розвитку дитини.

Діагноз кір встановлюється на підставі характерних клінічних симптомів та лабораторного дослідження сироватки крові хворого на 4-7 день від моменту появи висипу по виявленню позитивних імуноглобулінів класу М позитивних до вірусу кору.

Єдиним надійним захистом від кору є вакцинація. У більшості країн світу з середини 60-х років або початку 70-х років розпочала проводитися планова вакцинопрофілактика кору.В СРСР вакцинопрофілактика кору в плановому порядку почала проводитися з 1967-1968рр. З 1986 року запровадили ревакцинацію проти кору.Згідно з Календарем щеплень, затвердженим наказом МОЗ України від 16.09.2011 року №595 «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів» планові щеплення проти кору проводяться дітям у віці 12 місяців та 6 років.Впровадження вакцинації проти кору, використання якісних та безпечних імунобіологічних препаратів дозволило зменшити захворюваність на кір у десятки та, навіть, тисячі разів: у 1963 році в м.Києві було зареєстровано 17652 випадків захворювання (1256,0 випадків на 100 тис. населення), у 2008 році - 9 випадків (0,32 на 100 тис. населення), тобто рівень захворюваності зменшився у 3925 разів. Багаторічні спостереження за проведенням імунізації доводять, що ускладнень після використання вакцини проти кору, зокрема трикомпонентної вакцини КПК (кір, краснуха, епідпаротит) у м.Києві не реєструється.

При виникненні вогнища кору в організованому колективі або за місцем проживання проводяться наступні протиепідемічні заходи: за контактними особами встановлюється медичне спостереження протягом 17-21 дня, в залежності від щеплювального статусу контактних осіб. Діти старші 1 року та особи у віці до 30 років, які не щеплені проти кору, не хворіли раніше на кір або не мають відомостей про щеплення за епідемічними показами підлягають щепленням проти кору протягом 72 годин з моменту контакту з хворим. Протягом всього періоду спостереження щоденно у приміщеннях проводиться вологе прибирання з застосуванням деззасобів та протяжне провітрювання. Нещеплені контактні діти не допускаються до відвідування дитячого організованого колективу з 8 по 17 день з моменту контакту з хворою особою.Перехворілі кором допускаються до відвідування дитячих дошкільних закладів та загальноосвітніх навчальних закладів після повного клінічного одужання, не раніше 10 днів від початку захворювання.

 

  

Управління охорони здоров’я

Голосіївської районної в місті

Києві державної адміністрації

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю