Пенсійний фонд інформує! Подбайте вчасно про свою старість!

У нинішніх кризових умовах актуальною темою сьогодення є боротьба з виплатою заробітної плати у „конвертах”, реалізація гарантій оплати праці та організація заходів недопущення виникнення заборгованості з виплати заробітної плати. Тому добробут та впевненість у завтрашньому дні соціально незахищених верств населення прямо пропорційно залежить від свідомості тих людей, які на сьогоднішній день керують підприємствами та організаціями чи ведуть власну підприємницьку діяльність. Адже саме на них лягає тягар наповнення бюджетів усіх рівнів  і серед них - бюджет Пенсійного фонду України.

Ні для кого не є таємницею, що наповнення бюджету Пенсійного фонду України залежить від своєчасної сплати платниками єдиного соціального внеску. А розмір та наповнення гаманця вітчизняного пенсіонера – від періоду трудової діяльності, упродовж якого сплачувались  внески та розміру заробітної плати, з якої вони сплачені. Обидві сторони – роботодавці та працівники  однаково відповідальні  за пенсійне забезпечення.

Однак, не є поодинокими  випадки, коли пенсіонер, при зверненні  за призначенням пенсії дізнається, що тривалий  час працював  за неповну ставку та отримував пропорційну до мінімального розміру зарплату, а  відповідно її решта, скоріш за все, виплачувалась йому „ в конверті”.  Така  ситуація призводить не лише до недоотримання бюджетом Фонду коштів, які повинні бути спрямовані на виплату пенсій пенсіонерам, а ще й до втрати страхового стажу, адже однією з основних умов включення періодів роботи до страхового стажу для обчислення пенсії за віком, згідно з нормами чинного пенсійного законодавства є сплата страхових внесків та єдиного соціального внеску в розмірі, не меншому за мінімальний. Тобто, щоб заробити один місяць страхового стажу пенсіонерка працювала 4 місяці.

Також варто розуміти, якщо працівник взагалі всю зарплату отримує в „конверті”,  то  офіційно він вважається непрацюючим. Йому не зараховується  страховий стаж, а відповідно, він не буде одержувати пенсію по віку, у нього немає гарантованого розміру заробітної плати, його можуть звільнити в будь-який час, без жодних компенсацій. Більше того, у нього немає жодних соціальних гарантій, передбачених для працівника: права на відпустку, зокрема додаткову, права на оплату листа непрацездатності та допомогу по безробіттю, права не працювати у вихідний та святковий день, права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. Маючи дуже сумнівний виграш сьогодні- він програє у майбутньому.

Подбайте про свою старість змолоду, не позбавляйте себе захищеного майбутнього та забезпечте собі гідну пенсію, не перекладайте турботу про себе на сім'ю та рідних. Заробітна плата «в конверті» позбавляє права громадян на отримання соціальних гарантій

Виплата заробітної плати у „конвертах” – тягар сучасності, який несе за собою багато негараздів як країні так і кожному з нас. Нелегальна заробітна плата послаблює соціальний захист працівників, зменшує надходження до бюджетів та державних соціальних фондів.

 

Гарячі телефонні лінії Правобережного

об’єднаного управління Пенсійного

фонду України в м. Києві:

 

287-13-62 в Голосіївському районі;

273-42-23, 273-51-48 в Святошинському районі;

244-78-11 в Солом’янському районі.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю