Головна  →  Оголошення  →  28 квітня 2017

Інформація для підприємців, які бажають здійснювати продаж сувенірної продукції з логотипом і предметом графічного зображення пісенного конкурсу «Євробачення»

Питання охорони немайнових прав і майнових прав авторів та їх правонаступників, пов’язані із створенням та використанням творів науки, літератури і мистецтва – авторське право, і права виконавців, виробників фонограм і відеограм та організацій мовлення – суміжні права, регулюються Законом України « Про авторське право і суміжні права».

Відповідно до статті 32 цього Закону автору та іншій особі , яка має авторське право,  належить виключне право надавати іншим  особам дозвіл на використання твору  будь-яким одним або всіма відомими способами на підставі авторського договору. Використання твору Будь-якою особою допускається виключно на основі авторського договору, за  винятком випадків, передбачених статтями 21-25 цього Закону.

При цьому, передача прав на використання твору іншим особам може здійснюватись на основі авторського договору про передачу виключного права на використання твору або на основі авторського договору про передачу невиключного права на використання твору.

За авторським договором про передачу виключного права на використання твору автор  (чи інша особа, яка має виключне авторське право)  передає право використовувати твір певним способом і у встановлених межах тільки одній особі, якій ці права передаються, і надає цій особі право дозволяти або забороняти подібне використання твору іншим особам. За особою, яка передає виключне право на використання твору, залишається право на використання цього  твору лише в частині прав, що не передаються.

За авторським договором про  передачу невиключного права на використання твору автор (чи інша особа, яка має авторське право) передає особі право використовувати твір певним способом і у встановлених межах. За особою, яка передає невиключне право, зберігається право на використання  твору і на передачу невиключного права на використання твору іншим особам.

Відповідно до статті 32 цього Закону  договори про передачу права на використання творів  укладаються у письмовій формі. В усній формі може укладатися договір про використання (опублікування) твору в періодичних виданнях (газетах, журналах тощо).

Договір про передачу прав на використання творів важаться укладеним, якщо між сторонами досягнуто згоди щодо всіх істотних умов (строку дії договору, способу використання твору, території, на яку поширюється передаване  право, розміру і порядку виплати авторської винагороди, а також інших умов, щодо яких за вимогою однієї із сторін повинно буди досягнено згоди).

Згідно з інформацією з офіційного веб-сайту  пісенного конкурсу «Євробачення» (https://eurovision.tv) логотип і предмет графічного зображення пісенного конкурсу «Євробачення»  може бути використано Європейською радою телерадіомовлення (European Broadcasting Union), установами телерадіомовлення, що є її членами, та офіційними партнерами заходу. Засоби масової інформації можуть використовувати логотип, але тільки в редакційному контексті. Будь-яке інше комерційне або некомерційне використання логотипу суворо забороняється без письмового дозволу Європейської ради телерадіомовлення.

Для отримання письмового дозволу на використання логотипу і предмету графічного зображення пісенного конкурсу «Євробачення» необхідно надіслати запит на адресу: [email protected]  з якомога чіткішим описом передбачуваного використання. Строк опрацювання запиту становить 10 робочих днів.

Також з’ясовано, що між ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України», яка проводить у 2017 році офіційні заходи пісенного конкурсу «Євробачення» в місті Києві, укладено відповідний договір з Європейською радою телерадіомовлення.

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю