КМДА Київська міська державна адміністрація


19 квітня 2017

Увага кліщи

Перелік інфекційних захворювань людини в останні роки значно розширився за рахунок нових природно-осередкових хвороб, що передаються трансмісивним шляхом через укуси кровосисними членистоногими , чисельність та ареал яких збільшується.

В умовах м. Києва поширюється іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма). В умовах України – кліщовий вірусний енцефаліт, туляремія, кримська геморагічна лихоманка, Ку-лихоманка тощо.

Зараження зазначеними інфекційними хворобами можливо і за межами країни.

В Україні у 2016 р.5 випадків захворювання на кліщовий  вірусний енцефаліт виявлені у Волинській області, 1 - у Харківській області. Тоді, як у 2015 р. випадки захворювання були зареєстровані у Волинській (2 випадки, у дітей до 17 років)  та Київській  (1 випадок) областях.

Місцеві випадки хвороби реєструються в країнах західної, центральної, східної та частково північної Європи, а саме в Австрії, Республіці Білорусь, на Британських островах, Боснії, Угорщині, Молдові, Бельгії, Польщі, Німеччині (південна та центральна частини – Баварія, Баден-Вюртемберг, Гессен, Тюрінгія), Данії (острів Борнхольм), Італії (північно-східна частина та центр), Казахстані, Монголії, Північному Китаї, Литовській Республіці, Латвійській Республіці, Норвегії (південна частина), Ісландії, Ірландії, Сербії, Словацькій Республіці, Україні, Фінляндії (найпівнічніший кордон - м. Сімо, Лапландія), Франції (східна частина - Ельзас), Хорватії, Чехії, Швейцарії, Швеції (південна частина), Естонії, Японія (о. Хоккайдо), в районах Далекого Сходу, Західної Сибірі.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я,  щорічно в світі реєструється 10 000 - 12 000 клінічних випадків кліщового вірусного енцефаліту, що пов’язано з відвідуванням природних осередках хвороби.

У найбільшому в світі осередку кліщового вірусного енцефаліту, що розташований на Далекому Сході, у Західній Сибірі та прилеглих територіях, у 2016 р. зареєстровано 2035 випадків захворювання людей, в т.ч. 273 серед дітей до 17 років.

На території Республіки Крим з 25 адміністративних територій 9 є ендемічними з кліщового вірусного енцефаліту: Білогірський, Бахчисарайській, Кіровський, Симферопольській, м. Алушта, м. Судак,  м. Сімферополь, м. Феодосія, Велика Ялта (Алупка, Гурзуф).

Особам, які планують виїзд до ендемічних з кліщового вірусного енцефаліту територій, рекомендується проводити профілактичні щеплення. Щеплення проводяться при відсутності протипоказань за власні кошти громадян за встановленою схемою (віковий ценз - починаючи з 4 років). Курс вакцинації складається з 2-х щеплень з інтервалом 1-7 місяців, при цьому друге щеплення слід отримати не пізніше, ніж за 14 днів до виїзду в ендемічні зону (проїзд входить в цей термін). За необхідністю проводиться ревакцинація щороку протягом 3 років.

В м. Києві за умови наявності вакцини проти кліщового вірусного енцефаліту щепитись можна в Олександрівській клінічній лікарні (тел. 287-37-91), ТОВ «Боріс» (тел. 238-00-00), ТОВ «Фірма Медіком» (тел. 503-77-77). Щеплення проводяться при відсутності протипоказань за власні кошти громадян.

Висока чисельність кліщів у довкіллі сприяє підвищеному ризику зараження людей не лише КВЕ, але й іншими, трансмісивними природно-осередковими інфекціями. Все це потребує обізнаності населення  в питаннях самозахисту від нападу кліщів та проведення таких заходів. Важливим є своєчасне видалення кліщів з тіла людини, звернення за медичною допомогою, в разі нездужання, особливо під час перебування або повернення з природних вогнищ кліщового вірусного енцефаліту.

Укуси кліщами ми практично не відчуваємо, завдяки анестезуючій дії їх слини. Кліщі ссуть кров іноді до 4-6 днів. Під час укусу вони вносять у ранку разом зі своєю слиною збудників інфекційних хвороб. Тому, чим пізніше людина виявить зараженого кліща, тим більше збудників потрапить в організм, що в свою чергу може вплинути на важкість перебігу захворювання.

Методи видалення кліща

Як треба захищатися від паразитів 

Як уникнути неприємностей  з кліщами

Лікар-епідеміолог ВП ГМВ (ф) ЛД ДУ «КМЛЦ МОЗ України»

О.Л. Громашевська

          

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.