Правобережне об’єднане управління Пенсійного фонду України в м.Києві продовжує інформувати!

Про законодавчі зміни до деяких нормативно-правових актів
у сфері загальнообов'язкового державного пенсійного страхування

з 1 січня 2017 року

 

1. Згідно із Податковим кодексом України змінено розмір пенсії, яка є базою для оподаткування.

Податок на доходи  фізичних  осіб  та  військовий  збір  справляється з пенсій щомісячного  довічного  грошового утримання, якщо їх розмір перевищує десять розмірів  прожиткового  мінімуму  для  осіб,  які  втратили  працездатність  (у розрахунку  на  місяць),  встановленого на 1 січня звітного податкового року, – у частині такого перевищення. Базою оподаткування є розмір, що перевищує 12 470 грн. на місяць (у 2016 році – 10740 грн.). Ставка податку на доходи фізичний осіб – 18 %,  військового збору – 1,5% бази оподаткування.

Коло осіб, яким надаються пільги щодо справляння податку, залишилося незмінним.

2.  Набрав чинності Закон України від 06.12.2016 № 1774-VIII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” (далі – Закон  № 1774), відповідно до якого:

2.1. Внесено зміни до Закону України “Про збір та облік єдиного внеску  на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” (далі – Закон № 2464).

Встановлено, що у разі виявлення за результатами  аналізу даних реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування недостовірних відомостей про застрахованих осіб Пенсійний фонд України та його територіальні органи мають право вимагати від платників єдиного внеску інформацію про ці відомості та усунення порушень.

Інформація з Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування використовується також для виявлення фактів використання праці неоформлених  працівників  та  порушень  законодавства про  працю з  додержанням вимог Закону України «Про інформацію» (стаття 17 Закону № 2464).

Між Пенсійним фондом України, Державною фіскальною службою України та Державною службою України з питань праці здійснюватиметься обмін інформацією про відомості, що містять ознаки використання праці неоформлених працівників та порушень законодавства про працю. На сьогодні Пенсійним фондом України опрацьовується відповідний порядок обміну інформацією.

2.2. Внесено зміни до Закону  України «Про місцеве самоврядування  в Україні», якими, зокрема встановлено, що органи  місцевого самоврядування  при здійсненні повноважень у сфері контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення можуть проводити перевірки  на підприємствах, в установах та організаціях, що перебувають  у  комунальній  власності відповідної  територіальної громади.

Органи місцевого самоврядування з питань здійснення делегованих їм повноважень  органів виконавчої влади можуть виступати з ініціативою щодо перевірок, організовувати  їх  проведення, а при здійсненні повноважень у сфері контролю за додержанням  законодавства  про працю та зайнятість населення проводити перевірки на підприємствах, в установах  та організаціях, що не перебувають у комунальній  власності, а також фізичних  осіб,  які використовують працю найманих працівників.

До відання виконавчих органів міських рад міст обласного значення  та об’єднаних  територіальних громад, крім делегованих їм повноважень належить: здійснення на відповідних територіях контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення, а також накладення фінансових санкцій (штрафів) за порушення  законодавства  про  працю  та зайнятість  населення.

 

  

Гарячі телефонні лінії Правобережного

об’єднаного управління Пенсійного

фонду України в м. Києві:

 

287-13-62 в Голосіївському районі;

273-42-23, 273-51-48 в Святошинському районі;

244-78-11 в Солом’янському районі.

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю