КМДА Київська міська державна адміністрація


27 січня 2017

Кампанія декларування - 2017

ДПІ у Голосіївському районі ГУ ДФС у м. Києві повідомляє, з 01 січня 2017 року розпочалась кампанія декларування доходів отриманих за результатами звітного 2016 року, за якою окремі категорії фізичних осіб зобов'язані подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи та визначити податкові зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору.

Обов’язок з подання річної декларації про майновий стан і доходи виникає у разі отримання:

•доходу від здійснення операцій з інвестиційними активами (продаж цінних паперів, корпоративних прав тощо);

•доходу, отриманого в результаті прийняття у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав;

•доходу від надання майна в лізинг, оренду (суборенду), житловий найм (піднайм);

•доходи від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого та/або нерухомого майна;

•отримання іноземних доходів;

•доходу у вигляді дивідендів, виграшів, призів;

•інших доходів, з яких протягом 2016 року податок не утримувався.

Метою декларування доходів фізичних осіб є не тільки сплата податку до бюджету, а й повернення платникам з бюджету сум податку з доходів фізичних осіб, надмірно сплаченого з їх заробітної плати у минулому податковому році. Повернути частину податку на доходи фізичних осіб, можна, зокрема, шляхом реалізації права на податкову знижку, що передбачено ст. 166 Податкового Кодексу України із змінами та доповненнями.

Слід зазначити, що наказом Міністерства фінансів України від 15 вересня 2016 року № 821 „Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України” від 02 жовтня 2015 року № 859”, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 11 жовтня 2016 року за № 1349/29479, який набрав чинність з 31 грудня 2016 року.

Наказом № 821 приведено податкову декларацію у відповідність до змін, внесених до Податкового Кодексу України Законом України від 24 грудня 2015 року № 909 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України » щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році, а саме:

  • кількість додатків зменшено з 4 до 2 в яких платники податків здійснюють розрахунок податкових зобов’язань з урахуванням понесених витрат: розрахунок інвестиційного прибутку (додаток Ф1) та розрахунок податкових зобов’язань само зайнятими особами (додаток Ф2);
  • змінено порядок розрахунку податкових зобов’язань із доходів, отриманих фізичною особою - підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, з урахуванням змін щодо порядку сплати авансових платежів з податку на доходи фізичних осіб;
  • уточнені показники податкової декларації з урахуванням введення в дію ставки оподаткування доходів фізичних осіб в розмірі 18 відсотків тощо.

У зв’язку із провадженням ставки податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18 відсотків та скасуванням п.п. «є» п. 176.1 ст. 176 Податкового Кодексу України Законом України, а саме обов’язку щодо декларування доходу отриманого одночасно від двох і більше податкових агентів, якщо загальна сума такого доходу перевищує 120 мінімальних заробітних плат за результатами 2016 року не виникає обов’язку щодо подання декларації.

Для зручності платників податків, працівниками ДПІ у Голосіївському районі ГУ ДФС у місті Києві в приміщенні Центру обслуговування платників надається необхідна консультаційна допомога щодо заповнення декларації про майновий стан і доходи та безкоштовно надаються бланки декларацій.

 

ДПІ у Голосіївському районі ГУ ДФС у м. Києві



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.