КМДА Київська міська державна адміністрація


21 листопада 2016

Антирейдерський Закон захистить власників нерухомості

 
 Заступник міністра юстиції Павло Мороз розповів, як захистити свою власність
ПРАВОВІ ИЗВЕСТИЯ
Антирейдерський Закон № 1666-VIII, який набув чинності 2 листопада, закриє рейдерські схеми, які реалізовувалися через держреєстраторів ще з кінця 90-х років, і нотаріусами - зараз. Так заявив заступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації Павло Мороз під час ІІ Форуму з конкурсного права Асоціації правників України.
 
У своїй доповіді на тему «Реєстрація права власності на проблемні активи vs Рейдерство» П. Мороз розповів про суб'єктів реєстрації, їх повноваження та оскарження незаконних реєстраційних дій в Мін'юсті.
 
П. Мороз відразу зазначив, що схеми, які реалізуються через суди (мається на увазі дійсне судове рішення), законом закрити не можна. Єдиний шлях - це заміна суддівського корпусу, яка стартувала. Разом з тим, завдяки Закону № 1666-VIII неможливо буде провести реєстраційні дії стосовно бізнесу або нерухомості на підставі підробленого рішення суду. Згідно змінам, внесеним до порядку реєстрації, держреєстратор зобов'язаний переконатися, що пред'явлене йому рішення суду міститься в ЄДРСР, або ж звернутися до суду, щоб з'ясувати, чи виносилося таке рішення.
 
Ще однією важливою превентивним заходом є введення кримінальної відповідальності реєстратора, нотаріуса, замовника та бенефіціара рейдерської схеми - за незаконні дії їм загрожує ув'язнення строком до 10 років.
 
Крім того, П. Мороз звернув увагу на результативність роботи Комісії по розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Мін'юсті. Комісія була створена після запуску в кінці 2015 року реформи з децентралізації реєстрації та розглядає скарги, в основному, на рейдерів. Природно, що останні були незадоволені її роботою і намагалися дискредитувати цей орган, зазначив чиновник. Тим не менш, за його словами, Комісія виявилася ефективним інструментом боротьби з рейдерством, оскільки розглядає скарги і приймає рішення протягом 30 календарних днів (в той час як рішення суду слід чекати в кращому випадку півроку). Зокрема, Комісія задовольнила багато скарг на випадки, коли за допомогою нотаріусів через іпотечну застереження відбирали майно у сумлінних боржників. Таким нотаріусам анулювали доступ до реєстру.
 
П. Мороз пояснив, що Комісія - не суд, і розглядає скарги саме на дії реєстратора, у неї немає повноважень на з'ясування обставин справи. Комісія діє як держреєстратор - розглядає пакет документів, поданий для реєстрації, і задовольняє скаргу, якщо з них випливає, що в реєстраційному дії слід відмовити. Комісія не розглядає скаргу, якщо дія формально правомірно, так як проведено на підставі реального рішення суду. Те ж стосується і заборони на здійснення дій - це є видом забезпечення позову, тому що тільки суд може зняти цю заборону.
 
Ще один цікавий момент, про який варто пам'ятати власникам, - це скасування незаконних реєстраційних дій самим суб'єктом через «виправлення помилки». Так, був випадок рейдерського захоплення підприємства (оформлення права власності, заміна директора) для присвоєння ПДВ. Реєстратор заявив про крадіжку ключа і виправив помилку. В Комісію були оскаржені обидва дії, адже виправлення помилки також явлеется незаконним реєстраційною дією. П. Мороз пояснив, що слід відміняти обидва реєстраційні дії - або через суд, або через Комісію.
 
Повертаючись до антирейдерскому Закону, П. Мороз зазначив, що вже діють відповідні постанови Кабміну щодо змін до реєстрації бізнесу та нерухомості. Найближчим часом будуть прийняті ще кілька імплементаційних актів. За словами П. Мороза, Закон повинен нормально запрацювати вже в грудні.
 
Зазначимо, що роботу Комісії і Міністерства в цілому позитивно оцінюють і юристи. Так, партнер ЮК «Алексєєв, Боярчуков і партнери» Сергій Боярчуков вказав на ефективність роботи Комісії при розгляді їх скарг. Також він похвалив Міністерство за те, що воно «визнало передчасність реформ і виправило ситуацію». Але тут його поправив П. Мороз, який заявив, що помилка в реформі, яка була виправлена, - це екстериторіальність реєстраційних дій (наприклад, були випадки, коли луганський нотаріус реєстрував майно у Львівській області). Зараз цей принцип звузили до меж області. В цілому ж антирейдерський Закон закриває схеми 2000-х років.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.